«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη βουλή, αναφερόμενη στις προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα.

«Μεταρρυθμίσεις έναντι βοήθειας», το μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ προς την Αθήνα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Μπούντεσταγκ Όπως υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών στην Μπούντεσταγκ η Άνγκελα Μέρκελ, μια συμφωνία είναι εφικτή αν η ελληνική πλευρά δείξει ότι έχει θέληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αφού ξεκαθάρισε πως στόχος της Γερμανίας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ ζήτησε από την Αθήνα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε εξυγίανση των δημοσιονομικών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτήν την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στη γερμανική Βουλή» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι η… αλληλεγγύη θέλει δύο.

«Ήταν και είναι σωστό και απαραίτητο ότι όλα τα βήματα -και για την κατάσταση στην Ελλάδα- τα σκεφτόμασταν πάντα πολύ προσεκτικά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ακόμη ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι Έλληνες να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος».

Υπήρξαν καθυστερήσεις
 

Χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, η καγκελάριος της Γερμανίας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως «ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο, υπήρξε αναβολή στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες ήταν απαραίτητες» όχι μόνο για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας αλλά και για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια για την οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, η Ελλάδα δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που της δόθηκε και δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα βοήθειας που θα την έβγαζε μεταξύ άλλων με επιτυχία στις αγορές, σχολίασε η Άνγκελα Μέρκελ«Δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που χρειάστηκε βοήθεια. Σε αυτό πάντα ίσχυε η αρχή “βοήθεια με αντάλλαγμα την ίδια προσπάθεια”. Διαφορετικά από ό, τι στην Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα και στέκονται εκ νέου στα δικά τους πόδια. Και η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο» είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτές οι χώρες αξιοποίησαν την ευκαιρία τους».

Οι αντιδράσεις στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) παραμένουν έντονες για τη στάση που τηρεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα και κυρίως για το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη σκληρή «γραμμή Σόιμπλε». Στην πλειονότητά τους τα κόμματα της γερμανικής Βουλής ζητούν από την Αθήνα «επιστροφή στον ρεαλισμό και την πραγματικότητα», ξεκαθαρίζοντας ότι «χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει συμφωνία».

Διαβάστε επίσης:
Μπρέμερ: «Χωρίς νέες προτάσεις… Grexit», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015, 12:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης