Μέτρα για την αδήλωτη εργασία ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, 11:47
Μέτρα για την αδήλωτη εργασία ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Μέτρα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία ζητούν από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής τη Μερόπη Τζούφη, αναφέρουν ότι με τον νόμο 4446/2016 έγινε ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς υπήρξε η πρόβλεψη πως κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τη μισθοδοσία των εργαζομένων μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ανώνυμες και ανεπίσημες καταγγελίες από πλευράς εργαζομένων, λόγω του φόβου της απόλυσης, οι οποίες κάνουν λόγο για συνέχιση των πρακτικών αυτών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και δυσλειτουργίες στην αγορά εργασίας.

Οι πρακτικές συνέχισης του φαινομένου περιλαμβάνουν, όπως σημειώνουν, επίσημη μείωση του ωραρίου και εξαναγκασμό των εργαζομένων για συνέχιση της εργασίας «πέραν του ωραρίου» δίχως καταβολή υπερωριών, τμηματική καταβολή του μισθού με ένα μέρος του να είναι νόμιμο και ένα αδήλωτο, ακόμα και την αναγκαστική επιστροφή μέρους του μισθού σε μετρητά έπειτα από την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων για πλήρη και νόμιμη εργασία, ειδικά τη στιγμή που ο κόσμος της εργασίας έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και δεν αντέχει περαιτέρω απώλεια εισοδήματος.

Επίσης, οι βουλευτές κάνουν λόγο για επιβεβλημένο έλεγχο και τερματισμό των αυθαίρετων, παράνομων και εκβιαστικών μεθόδων σε βάρος των εργαζομένων, ενώ τίθεται και το ζήτημα συστηματικής, όπως τονίζουν, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής από πλευράς εργοδοτών, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, δυναμιτίζουν την προσπάθεια για την τόνωση των δημόσιων εσόδων και την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, 12:41