Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα ενημερώσει το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Λευκωσία.

Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν ότι το ομοσπονδιακό κράτος, που θα προκύψει μετά την όποια συμφωνία, θα έχει «μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε τέσσερις ώρες και θα επαναληφθεί στις 25 Ιουλίου. Ο  εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Ζεριχούν, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες, με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιορίστηκε να δηλώσει «ικανοποιημένος» από τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, αλλά και του αντιπολιτευόμενου ΔΗΣΥ. Επιφυλάξεις εκφράστηκαν από την ΕΔΕΚ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Χριστόφια και από τους Οικολόγους. Τέλος το ΕΥΡΩΚΟ δήλωσε τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο ηγετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπέρ άμεσης λύσης ο τούρκος ΥΠΕΞ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Λουξεμβούργο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, επανέλαβε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος δήλωσε πως «ελπίδα της Τουρκίας είναι να αρχίσουν το συντομότερο οι ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης