«Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι πραγματικά χρήσιμη μόνο αν προηγηθούν τέσσερις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η ανθεκτικότητα του Συντάγματος», των συνταγματολόγων Ξενοφώντα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φωτιάδου.

«Χωρίς να θέλω να μιλήσω μόνο ως συνταγματολόγος αλλά και ως πολιτικός, η έννοια της ανθεκτικότητας είναι όντως σημαντική, καθώς εμπεριέχει δυναμική αλλαγών για το Σύνταγμα, ενώ η απλή αντοχή δείχνει άμυνα» ανέφερε ο κ. Καμίνης, παραπέμποντας και στην έννοια ανθεκτικότητα που αποδίδεται στις πόλεις, που περνούν κρίσεις οικονομικές, κοινωνικές ή προερχόμενες από φυσικές καταστροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος πολλές φορές κρύβει εκπλήξεις -ενίοτε δυσάρεστες, αφού «άλλος τις σχεδιάζει και άλλος τελικά τις διαμορφώνει και τις υλοποιεί».

Υπογράμμισε δε, ότι της αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να προηγηθούν τέσσερις μεγάλες νομοθετικές ρυθμίσεις:

1. Ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του υπουργού και εκείνης του βουλευτή, προκειμένου να εξαλειφθεί το πελατειακό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200.

3. Αύξηση του αριθμού των εκλογικών περιφερειών και εκλογή όχι με σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα.

4. Απογαλακτισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση με οικονομική αυτοτέλεια των δήμων (διαχείριση του φόρου επί των ακινήτων) και μητροπολιτική διακυβέρνηση στις μεγάλες πόλεις.

Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης