Αφρική: φτώχεια, πόλεμοι και υπερπληθυσμός. Μπορεί η Ευρώπη να δεχτεί τα επόμενα χρόνια εκατομμύρια οικονομικούς μετανάστες; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να δώσει μια διπλή απάντηση και λέει «όχι», προτείνοντας ένα νέο Σύμφωνο με τις χώρες της Αφρικής με κίνητρα (μεγάλες, στοχευμένες επενδύσεις) και αντικίνητρα (άμεση επιστροφή των παράτυπων μεταναστών).

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του ΕΚ στον αντιπρόεδρο Τίμμερμανς και πρόσθεσε: «Εάν μας πείσετε ότι με το σχέδιο αυτό θα κτυπηθεί η τεράστια κατασπατάληση πόρων και η διαφθορά στην υλοποίηση των δράσεων μέσω ενός μηχανισμού διαφάνειας αλλά και ουσιαστικής διερεύνησης των καταγγελιών που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, πιστεύω ότι η πρόταση σας θα αποτελέσει μια πολύτιμη συνεισφορά. Αλλιώς κινδυνεύουμε να μιλάμε για ένα μηχανισμό συνδιαλλαγής με αξιωματούχους των αφρικανικών χωρών οι οποίοι θα αυξάνουν τα προνόμια τους ενώ η Ευρώπη θα τους πληρώνει για να δέχονται τους πολίτες τους πίσω.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και με αφορμή την πρόταση του Ματέο Ρέντζι) παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι. Αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων σε χώρες, ιδιαίτερα της Αφρικής, από τις οποίες προέρχονται πολλοί οικον. μετανάστες, με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης