Μίμης Ανδρουλάκης: «Η Γερμανία μπλοκάρει, η Ελλάδα κοιμάται!»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 16:05
Μίμης Ανδρουλάκης: «Η Γερμανία μπλοκάρει, η Ελλάδα κοιμάται!»
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β' Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης με ερώτησή του «Η Γερμανία μπλοκάρει, η Ελλάδα κοιμάται!» προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια αναφέρει ότι στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της Διατλαντικής Εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε.- ΗΠΑ, η Γερμανία προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα απειλώντας με βέτο στο προωθούμενο ειδικό πλαίσιο (πάνελ) δικαστικού συμβιβασμού μεταξύ κρατών - επενδυτή και καλεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να παρουσιάσει στη Βουλή την ευρωπαϊκή ατζέντα και τις ελληνικές θέσεις για τις διατλαντικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε. ιδιαίτερα για τους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που ενδεχόμενα θίγονται από τις προτάσεις των ισχυρών χωρών.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης: κ. Νίκο Δένδια

Θέμα: Η Γερμανία μπλοκάρει, η Ελλάδα κοιμάται!

Όσο προχωρούν οι διεργασίες για τη σύναψη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ (Transatlantic Trade and Investment Pack – TTIP) τόσο εντείνονται οι προσπάθειες των επιμέρους χωρών για να διασφαλίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.Πρόσφατα, η Γερμανία απείλησε ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία απορρίπτοντας το προωθούμενο πλαίσιο(ειδικό πάνελ) για το δικαστικό συμβιβασμό μεταξύ κράτους -επενδυτή με την αιτίαση ότι απειλείται η εθνική της κυριαρχία και δημιουργούνται υπερεθνικοί θεσμοί με υπερβολικά προνόμια. Οι διαδοχικοί Υπουργοί Ανάπτυξης μέχρι σήμερα αρνήθηκαν να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάδειξη ή όχι μιας σειράς θεμάτων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και άλλες μικρότερες χώρες όπως οι κίνδυνοι:

- υποβάθμισης εργασιακών κεκτημένων και περιβαλλοντικών στάνταρντ,
- σάρωσης των προϊόντων με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ),
- ανακατανομής των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών υπέρ των μεγάλων Πολυεθνικών και εις βάρος των τοπικών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

-Θα παρουσιάσει στη Βουλή, σε εκτός Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, την ευρωπαϊκή ατζέντα και τις ελληνικές θέσεις για τις διατλαντικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε. ιδιαίτερα για τους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που ενδεχόμενα θίγονται από τις προτάσεις των ισχυρών χωρών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Ανδρουλάκης


Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 16:13