Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή της επισημαίνει «την ανάγκη για επαγρύπνηση όλων των αρμόδιων αρχών και των πολιτών για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ρητορικής του μίσους».

«Διανύουμε περίοδο κατά την οποία η ξενοφοβία κυριαρχεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ενώ η έξαρση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας καλλιεργεί κλίμα φόβου και μισαλλοδοξίας, τα περιστατικά ρατσιστικής βίας αυξάνονται. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν εξωτερική απειλή και όχι ως πρόσωπα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Οι πολιτικές αυτές θέτουν σε αμφισβήτηση το διεθνές πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Στη χώρα μας και ενώ ο ελληνικός λαός εμπράκτως επιδεικνύει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, αξίζει να σημειωθούν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει κατά του ρατσισμού. Η δικαστική διερεύνηση εγκλημάτων με ρατσιστικό χαρακτήρα έχει ξεκινήσει και έχουμε τις πρώτες αποφάσεις που αναγνωρίζουν το ρατσιστικό κίνητρο σε ανάλογα εγκλήματα. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η συνακόλουθη μείωση των οργανωμένων επιθέσεων κατά προσφύγων και μεταναστών δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και να συνεχίζει τις προσπάθειες για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, αφού γίνεται αναφορά στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπογραμμίζεται: «Με την έμπρακτη αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε δυσμενείς μάλιστα οικονομικές συνθήκες, ο ελληνικός λαός δίνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Χρειάζεται όμως διαρκής προσπάθεια για την εξάλειψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων και την απομόνωση των φορέων ρητορικής του μίσους. Παράλληλα, η Πολιτεία καλείται διαρκώς να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην εμπέδωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της ισότητας και της ισονομίας και στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης