Ήταν 22:35 το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διέσχιζε τον προαύλιο χώρο του γνωστού ξενοδοχείου της Κηφισιάς και στη συνέχεια ανέβαινε τα σκαλιά της κεντρικής εισόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατευθύνθηκε στο βάθος και κάθισε σε ένα άδειο τραπέζι. Δεν υπήρχαν τριγύρω μάρτυρες και το γωνιακό τραπέζι ήταν προφυλαγμένο από περίεργα βλέμματα περαστικών.

Ο μετρ και το γκαρσόνι προφανώς ενημερωμένοι εκ των προτέρων αρκέστηκαν σε μία απλή κίνηση του κεφαλιού. Σχεδόν αμέσως έφθασε μία φιάλη «Ξινό νερό» και ένα ψηλό κρυστάλλινο ποτήρι με μία λεπτή ροδέλα λεμονιού και φυσικά το σκεύος με τα παγάκια.

Λίγα λεπτά αργότερα η γνωστή ψιλόλιγνη φιγούρα εμφανίστηκε στο βάθος, από την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από την οποία είχε εισέλθει στον πολυτελή χώρο του «Πεντελικόν» ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος σηκώθηκε ελαφρά και έτεινε το χέρι του προς τον Αντώνη Σαμαρά. Ο μετρ ήταν αυτός που σέρβιρε τον εσπρέσο στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Η κουβέντα είχε ήδη αρχίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο εικοσιτετράωρα πριν ο προσωπικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και κυρίως πρόσωπο εμπιστοσύνης, ο Θεόδωρος Βάρδας, είχε προσπαθήσει και ξαναπροσπαθήσει να συνεννοηθεί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Είχε προηγηθεί αυτή η διχαστική, σχεδόν εχθρική δήλωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας με την οποία κήρυττε τον πόλεμο σε όσους συγκατοίκους της «Πολυκατοικίας» συναίνεσαν και στήριξαν το Μνημόνιο. Το κόμμα του ΛΑΟΣ και την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Οι συνομιλίες του μυστικοσυμβούλου του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ήταν δύσκολες και τουλάχιστον οι πρώτες δύο κατέληξαν σε αποτυχία να πιστέψει κανείς ένα απόλυτα έμπιστο πρόσωπο – συνεργάτη του κ. Καρατζαφέρη, το οποίο χρόνια τώρα διαχειρίζεται τις επαφές του προέδρου. Η τέταρτη συνομιλία ήταν αυτή η οποία κατέληξε στην συμφωνία. Η συνάντηση θα γινόταν επιτέλους . Το ραντεβού κλείστηκε και έμενε να καθοριστεί η ακριβής ώρα.

Λίγες ημέρες πριν το θέμα «Λιάσκου» είχε δρομολογήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Οι σχέσεις των δύο ανδρών όδευαν στα άκρα, ιδιαίτερα μετά την προσωπική κόντρα την οποία παρακολούθησε το πανελλήνιο στη Βουλή με τον Αντώνη Σαμαρά να ομιλεί περί «Λαγών» και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να απαντά στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με περισσότερη καυστική διάθεση. Και οι δύο άνδρες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η «Πολυκατοικία» αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα ρωγμών για να δέχεται μετασεισμικές δονήσεις, ιδιαίτερα τώρα που η κοινωνία απαξιώνει τις ασκήσεις πολιτικαντισμού απ’ όπου κι αν προέρχονται. Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς μελέτησε και μάλιστα εμβριθώς τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης καταφέρνει να εισπράττει ακόμη την δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία προσπαθεί να απαλλαγεί, το ταχύτερο δυνατόν, από την περίοδο Καραμανλή. Η εξαιρετικά πρόσφατη και κωμική εσωτερική κόντρα με τον Χατζηγάκη εκ Τρικάλων καταδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο Θεόδωρος Βάρδας έπαιξε τον ρόλο του με μαεστρία. Δεν θα ήταν «παρών» στη συνάντηση, βεβαίως, αλλά είναι από εκείνους τους πραγματιστές οι οποίοι κρίνουν και κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Οι δύο πολιτικοί άρχισαν την κουβέντα τους. Η ατζέντα ήταν δεδομένη. Δύο ονόματα απασχόλησαν την συνομιλία. Το πρώτο αφορούσε το «εγχείρημα» Λιάσκου. Το δεύτερο και μάλλον σοβαρότερο αφορούσε τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επαφές είχαν ήδη διαρρεύσει και το εύγλωττο ερώτημα ήταν το εξής : Η προσχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΛΑΟΣ ήταν μέρος μιας μεθοδευμένης προοπτικής συνεργασίας ή ακόμη και συγχώνευσης μεταξύ του ΛΑΟΣ και του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη;» . Κατά τον κ. Βάρδα αυτήν την πτυχή θα επιχειρούσε να εξιχνιάσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Η κουβέντα στο «Πεντελικόν» κράτησε έως τα μεσάνυκτα και κάτι. Οι δύο αρχηγοί σηκώθηκαν χαιρετήθηκαν και κατευθύνθηκαν προς την έξοδο με τον μετρ να τους ακολουθεί σε μία ικανή απόσταση ώστε να μην νομίσουν πώς παρακολουθεί την συζήτηση. Η ώρα ήταν περασμένη και ο στενός δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο ήταν απολύτως έρημος. Χαιρετήθηκαν ξανά και ο «αυτήκοος» κατάφερε να διακρίνει δύο χαμόγελα να σφραγίζουν την συνομιλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης