Μιχελάκης στην Die Welt: «Η δολοφονία Φύσσα έσπασε τη σιωπή»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013, 19:09
Μιχελάκης στην Die Welt: «Η δολοφονία Φύσσα έσπασε τη σιωπή»
Τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της για την αντιμετώπιση των παρανόμων μεταναστών και την αλλαγή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» αναμένει η Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε υπερβολικό το βάρος που σηκώνει η χώρα σε σχέση με το μέγεθος, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική της αυστηρής λιτότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «αποτελεί κοινωνικό κίνδυνο και θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τους ακροδεξιούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη». «Δεν μπορούμε να αντέξουμε ποσοστό 10% παράνομων μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού. Σκεφθείτε: θα μπορούσε η Γερμανία, που έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, να αντιμετωπίσει 10 εκατομμύρια μετανάστες; Πώς να το αντέξει αυτό η Ελλάδα με τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της;», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και ζήτησε την βοήθεια της Γερμανίας και των υπόλοιπων εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφύγων.

«Περιμένουμε στήριξη από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών», τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για το θέμα και συγκεκριμένα ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ. «Πρέπει να μοιράσουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική τους δυνατότητα, τους παράνομους μετανάστες που δεν μπορούν να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους», εξήγησε ο κ. Μιχελάκης, για να προσθέσει η εφημερίδα ότι πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, δεν επαναπροωθούν στην Ελλάδα ανθρώπους που ζητούν άσυλο, επειδή η υπερφόρτωση της Ελλάδας εκδηλώνεται, σύμφωνα με εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, με άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς υποδοχής και με αντίποινα της Αστυνομίας. «Για να μην αναφερθεί κάνεις στο κλίμα που επικρατεί σε μια χώρα, στην οποία οι ψηφοφόροι στέλνουν στη Βουλή βουλευτές ενός νεοναζιστικού κόμματος», σημειώνει η «Die Welt».

Μιχελάκης: Η Χρυσή Αυγή είναι «ναζιστικό μόρφωμα»

Η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, επωφελήθηκε από το προσφυγικό πρόβλημα και «εκμεταλλεύθηκε αρχικά τον μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών και τα συνδεόμενα με αυτόν σοβαρά προβλήματα» και «αυτοπροβλήθηκε ως η φωνή εκείνων οι οποίοι είναι εξοργισμένοι με το πολιτικό σύστημα».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «ναζιστικό μόρφωμα και όχι ακροδεξιό κόμμα» και τόνισε ότι πρόσφατα «καταφέρθηκε ένα αποφασιστικό χτύπημα στις δομές της», υπογραμμίζοντας «φυσικά δεν θα περιοριστούμε σε αυτό».

Απαντώντας δε σε ερώτηση πώς η Χρυσή Αυγή μπορούσε τόσο καιρό να εγκληματεί, ο κ. Μιχελάκης εξηγεί ότι τώρα μόνο υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης και προσθέτει ότι η εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα έσπασε τη σιωπή.

Μιχελάκης: «Οι μάρτυρες άρχισαν να μιλούν» για την εγκληματική δράση της Χ.Α. μετά τη δολοφονία Φύσσα

«Οι μάρτυρες άρχισαν να μιλούν. Οι ανακριτικές αρχές μπόρεσαν επιτέλους να αποδείξουν την ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης», δηλώνει, αλλά διευκρινίζει ότι «όσοι ψήφισαν στις εκλογές Χρυσή Αυγή ή πρόσκεινται φιλικά σε αυτήν δεν είναι όλοι νεοναζί», αλλά απογοητευμένοι άνθρωποι που έπεσαν στην παγίδα, καθώς η Χρυσή Αυγή προσπάθησε «να χτίσει τον μύθο ότι έχει τη δύναμη να απαλλάσσει τις γειτονιές από τους λαθρομετανάστες και να βοηθάει τους πεινασμένους».

Σήμερα, ωστόσο, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πόσο αξιοθρήνητη είναι η πραγματικότητα πίσω από αυτούς τους μύθους, συμπληρώνει ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την πολιτική αυστηρής λιτότητας και να μην ζητάει μέτρα τα οποία πηγαίνουν πολύ πιο μακριά από τα ισχύοντα. «Τέτοια μέτρα αποτελούν κοινωνικούς κινδύνους και θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο τους ακροδεξιούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει και προσθέτει ότι η Ελλάδα αναμένει κοινοτική στήριξη για να επιτύχει το ταχύτερο δυνατόν ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. «Ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία ούτε, πολύ περισσότερο, το πολιτικό σύστημα, μπορούν να αντέξουν περαιτέρω μειώσεις και επιπλέον φόρους», τονίζει και επιχειρεί να καθησυχάσει όσους ενδεχομένως φοβούνται ότι οι Έλληνες μπορεί να επαναπαυθούν και να επιστρέψουν στην παλιά αβελτηρία, αν τους διευκολύνει κανείς υπερβολικά.

«Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που άρχισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη», διαβεβαιώνει και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πατάξει και θα τιμωρήσει τη βία από όπου και αν προέρχεται. «Θα προτείνουμε νέους νόμους κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των νεοναζιστικών πρακτικών», δηλώνει και κάνει λόγο για την ανάγκη αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη σημερινή ανεργία και βεβαίως ούτε μια εκρηκτική αύξηση της», διευκρινίζει, καταλήγοντας ο υπουργός.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013, 19:09