Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), σύμφωνα με εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan.

Moody’s και JP Morgan προειδοποιούν: Αυξημένος ο κίνδυνος επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίωνΟ οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σημειώνει πως η συνέχιση των εκροών μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές αρχές στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «αρνητικό πιστωτικό γεγονός» (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό τη μορφή περιορισμών στις αναλήψεις, όπως για παράδειγμα ύπαρξη ορίου στα ποσά των αναλήψεων και στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, θα οδηγούσαν σε αύξηση της αβεβαιότητας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις και στη ρευστότητα», επισημαίνεται στην έκθεση του οίκου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, η οποία προειδοποιεί ότι η πιθανότητα επιβολής capital controls ολοένα και αυξάνεται. «Το μέτρο των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων συνιστά έναν μηχανισμό που ωθεί την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές, παρά στην έξοδο από το ευρώ» σχολιάζουν οι αναλυτές της JP Morgan, επισημαίνοντας επίσης:

«Πλέον όλα δείχνουν πως η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι τα τέλη Ιουνίου, γιατί τότε η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την υποχρέωση πληρωμής των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης