Μουζάλας: Σταδιακά ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, 14:20
Μουζάλας: Σταδιακά ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά
Ο απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι κραυγαλέα, με άμεση προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη και του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στα νησιά, ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε ότι υπάρχει «μία κοινωνική δυσφορία», που, όπως είπε, «εξαπλώνεται και στον μέσο πολίτη, όπου υπάρχουν ακραίες ομάδες και ακροδεξιά στοιχεία που αποδίδονται σε προβοκατόρικες ενέργειες», κατονομάζοντας τη Χρυσή Αυγή.

«Θα μπορούσαμε να τους πάρουμε από τη Σάμο, αλλά θα επέφερε ρήξη με την Τουρκία και θα πηγαίναμε στη χθεσινή κατάσταση. Θα έρχονταν κάθε μέρα 2.000 με 4.000 στα νησιά και θα γυρνάγαμε στην περσινή κατάσταση. Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Ο απεγκλωβισμός έγινε με επιτυχία στη Σάμο και στη Μυτιλήνη, και 1.500 άτομα τους φέρνουμε στην Αθήνα. Αυτό γίνεται σιγά σιγά και όχι κραυγαλέα. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε να πάψουν οι χώροι αυτοί να είναι αποθήκες και να σταματήσουν» ανέφερε.

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε τόσο τους νησιώτες όσο και τα κόμματα να μην αντιδρούν, αλλά να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων hot spots, γιατί είναι η μόνη λύση σε αυτήν τη φάση, προκειμένου να γίνει αποσυμφόρηση. «Αν δεν δημιουργηθούν καινούργια camp, οι συνθήκες θα είναι τραγικές. Έχουμε σχέδιο, αλλά κολλά στο ότι υπάρχει μία λαϊκίστικη θέση της κοινωνίας που λέει να φύγουν από τα νησιά» σημείωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, 15:42