Όπως συνηθίζουν να λένε και οι σοφοί, την Ιστορία γράφουν οι νικητές. Οι ηττημένοι πρέπει, ωστόσο, να δικαιολογήσουν την ήττα τους. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, η οποία διήρκεσε 4,5 ώρες, κατέδειξε πως η ήττα είναι πάντα δύσκολο να δικαιολογηθεί και, κυρίως, να «χωνευτεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να εξηγήσει με πειστικά επιχειρήματα όχι μόνον πώς απώλεσε τις ευρωεκλογές με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και το γιατί δεν ανέμενε, μέχρι τέλους, ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Η κριτική, λοιπόν, ήταν έντονη. Οι επικρίνοντες στοχοποίησαν κυρίως το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου (Τζανακόπουλο – Βερναρδάκη) καθώς και τον «τσάρο» της Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους πρώτους διότι «σέρβιραν» εδώ και καιρό δημοσκοπικά ευρήματα τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα. Ακόμη και την τελευταία στιγμή (Παρασκευή – Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών) ο Βερναρδάκης φέρεται να ενημέρωνε την κυβέρνηση με εντελώς εσφαλμένα ποσοστά. Προφανώς δεν τα υπολόγιζε μόνος του, αλλά ενημερωνόταν από τους κυβερνητικούς «γκουρού» των δημοσκοπήσεων. Είναι γνωστό τοις πάσι πως το βράδυ της Κυριακής έφθασε ο δημοσκοπικός χρησμός στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου από γνωστόστατο δημοσκόπο – καθηγητή πως η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν της τάξεως 3% με 5%.

Ο δεύτερος, ο κ. Τσακαλώτος, στοχοποιήθηκε λόγω «υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης», επιχείρημα που υιοθέτησε -όπως λέγεται- και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης ανήκει κατά κύριο λόγο στον τομέα ευθύνης του ιδίου του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ διερευνούν προς το παρόν τη δυνατότητα να στοχοποιήσουν κάποια «μαύρα πρόβατα», τα οποία, ως είθισται, θα «φορτωθούν» την ήττα. Συνέβαινε στο παρελθόν, θα συμβεί και τώρα, διότι έτσι λειτουργεί το πολιτικό σκηνικό (και το παραπολιτικό βεβαίως).

Ως προς τις λεπτομέρειες τώρα, ο κ. Τσακαλώτος εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ομολόγησε πως «διεξήχθη μία από τις καλύτερες πολιτικές συζητήσεις που έγιναν ποτέ σε αυτό το πολιτικό όργανο του κόμματος». Ακόμη και η Όλγα Γεροβασίλη ήταν επικριτική προς τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Προφανώς, τις πραγματικές λεπτομέρειες ως προς τη συνεδρίαση θα τις πληροφορηθούμε συν τω χρόνω και από τις εκούσιες ή ακούσιες διαρροές.

Προς το παρόν, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να διαμορφώσουν τη στρατηγική που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Εγχείρημα καθόλου εύκολο.

Υφίσταται άμεση ανάγκη να βρεθεί ένα νέο κεντρικό σύνθημα που θα γοητεύει τους αριστερούς ψηφοφόρους αλλά και θα επιτρέπει στην κυβερνώσα παράταξη να συστρατεύσει την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων (το 10% δηλαδή) που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική νίκη το 2015. Οι ψηφοφόροι αυτοί ανήκουν στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς κατά κύριο λόγο. Είναι αυτή η κρίσιμη μάζα που μετακινήθηκε προς τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές κατά τους αναλυτές.

Η Δικαιοσύνη και το Μαξίμου

Επικριτικά σχόλια ακούστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία και για την πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει σε αλλαγές στην Ανώτατη Δικαιοσύνη. Ένας από τους επικριτές ήταν και ο Νίκος Φίλης. Το ζήτημα είναι περίπλοκο και για εκείνους που «γνωρίζουν τα ενδότερα των έσω» αφορά κυρίως στην… επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το βασικό επιχείρημα εκείνων που εναντιώνονται στην πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη αφορά στη διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε την Κυριακή να προκηρύξει εκλογές.  Σε αυτήν την περίπτωση (εξηγούν οι συνταγματολόγοι) ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε και προκαλεί πρόβλημα (πολιτικό και ηθικό) στην ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης, της Βουλής και του πολιτικού συστήματος εν γένει.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε μερικές ημέρες και πάντως έως τη στιγμή που θα επισκεπτόταν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια προκηρύσσονταν οι εκλογές, τότε θα διέθετε και τυπικά το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Υπό τις παρούσες, ωστόσο, συνθήκες υφίσταται πρόβλημα ως προς τη θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ακόμη και οι πλέον μετριοπαθείς νομικοί που δεν ανήκουν ούτε ανήκαν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η «καυτή πατάτα» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εάν τελικά η κυβέρνηση υλοποιήσει τις προθέσεις της πριν από τις 30 Ιουνίου (σ.σ.: ημέρα της τυπικής αποχώρησης του προέδρου και της εισαγγελέως), ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με την άρνηση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει το διάταγμα για την πλήρωση των θέσεων. Το ίδιο, άλλωστε, είχε πράξει το 2016, όταν είχε επιλεγεί από το υπουργικό συμβούλιο η κα Δημητρίου πριν από την αποχώρηση της τότε εισαγγελέως κ. Ευτέρπης Κοτζαμάνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατάει, όπως όλα δείχνουν, το κλειδί των εξελίξεων και μόνο μία πρόωρη παραίτηση των δύο δικαστικών λειτουργών θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην υπογραφή του διατάγματος.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί προτάσεων παραίτησης στους δύο από την κυβέρνηση διαψεύδονται, με την κα Δημητρίου να λέει στους συνομιλητές της ότι έχει πολλά ακόμη να κάνει αυτόν τον μήνα που απομένει και τον κ. Πέππα να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του μέχρι τις 30 Ιουνίου. 

Οι αντίθετες απόψεις που ακούστηκαν εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τοποθέτηση νέας ηγεσίας στην Ανώτατη Δικαιοσύνη κατέληξαν στην υποβολή της πρότασης για συναινετική λύση και επιλογή των προσώπων από κοινού. Την πρόταση υπέβαλε ο Νίκος Φίλης.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης