Την ανάγκη επείγουσας λύσης του Κυπριακού υπογράμμισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, που είναι, όπως είπε προς το συμφέρον όλων, ενώ ενθάρρυνε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε, από την πλευρά του, την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο Κυπριακό που να είναι προς το κοινό συμφέρον. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μήνυμα το οποίο έχουμε ήδη διαμηνύσει και στα κυπριακά πολιτικά κόμματα, ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος». Πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με τον κ. Αναστασιάδη. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση και από την πλευρά της ‘νότιας Κύπρου’ γιατί αυτό θα είναι επωφελές για όλους , για την Κύπρο αλλά και για την Τουρκία ως υποψήφια χώρα».

Περί ενταξιακής πορείας ο λόγος

Αναφορικά με τα άλλα θέματα, στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση στην ΕΕ και στην Τουρκία, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ενταξιακή πορεία, ο κ. Ρομπάι δήλωσε ότι το 2013 σημειώθηκε πρόοδος ανοίγοντας το πρώτο κεφάλαιο μετά από 3,5 χρόνια. Συμφωνήσαμε στην επανεισδοχή και θεωρούμε ότι πρέπει να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, ενώ ο τελικός στόχος, όπως αποφασίστηκε στις 3 Οκτωβρίου 2005, όταν ξεκίνησαν οι ενταξιακές, είναι η πλήρης προσχώρηση, ανέφερε.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί σύντομα η επανεισδοχή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία και πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα προχωρήσει στη φιλελευθεροποίηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις 17 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό να σεβαστεί η χώρα του τα ευρωπαϊκά κριτήρια περί κράτους δικαίου και διαχωρισμού των εξουσιών, ώστε να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία σημειώνοντας ότι «είμαστε εταίροι και θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Οι ευρωπαικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν το 65% του συνόλου που δείχνει το πόσο κοντά είναι τα συμφέροντά μας».

Ανοίξαμε το Κεφάλαιο 22, συμφωνήσαμε και στην επανεισδοχή των μεταναστών, θα φιλελευθεροποιήσουμε τη βίζα, θέλουμε να προχωρήσουμε και γι’ αυτό ανησυχούμε με τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, και την ανησυχία αυτή την εκφράσαμε σήμερα στον κ. Ερντογάν γιατί είμαστε εταίροι και οφείλουμε να το κάνουμε, είπε.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγική τη συνάντηση με τους δύο προέδρους, σημειώνοντας οι δύο πλευρές ήταν ειλικρινείς και η επιθυμία μας είναι να πάμε μπροστά.

Η Τουρκία έκανε το καλύτερο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ωστόσο «παρά την καλή μας θέληση είχαμε 3,5 χρόνια που η διαδικασία ήταν σε τέλμα, ανοίξαμε ένα κεφάλαιο το Νοέμβριο και ξεκινήσαμε συζητήσεις για τη βίζα και την επανεισοδοχή. Βλέπουμε μπροστά», είπε.

«Συζητήσαμε για τη Συρία, είμαστε μια χώρα που έχει 900 χιλιόμετρα σύνορα με τη χώρα αυτή, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στη Γενεύη 2 και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει και να λάβει τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του σημείωσε ότι όλες οι δημοκρατικές χώρες είναι υπέρ του διαχωρισμού των εξουσιών. «Μιλήσαμε για την ανεξαρτησία του δικαστικού ζητήματος, εάν το σύστημα δεν λειτουργεί ανεξάρτητα. Υπάρχει πρόβλημα, θα κάνουμε τα πάντα για να είναι η δικαστική εξουσία αμερόληπτη και ανεξάρτητη, κι αυτό θα διασφαλιστεί με το νόμο», είπε.

Ωστόσο, συνέχισε: «Οι εξουσίες δεν μπορούν να παρασιτούν η μια σε βάρος της άλλης, γιατί η χώρα θα χάσει τη δημοκρατική της ποιότητα, το δικαστικό σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει την εντολή του. Αυτό κοιτάμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπληροφόρηση και οδηγούν σε εσφαλμένες εντυπώσεις», κατέληξε».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: sigmalive.com/ ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης