Τα απόνερα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό απειλούν να «πνίξουν» την ομαλή λειτουργία του πλέον σοβαρού τομέα του κράτους, της δημόσιας εκπαίδευσης, που στο σύνολο των προηγμένων κρατών είναι η αιχμή του δόρατος της κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης στην εκπαίδευση ρίχνουν τις τελευταίες ημέρες βαριά τη σκιά τους στην ομαλή λειτουργία του κράτους, που καλείται να βρει λύση εδώ και τώρα, για να μην μπει «λουκέτο» σε σχολεία.

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων,  όπως ο εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ότι δεν συντρέχει σαφής λόγος ανησυχίας από την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης στον χώρο της εκπαίδευσης, τα στοιχεία είναι καθόλα αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με τα όσα έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το 2010 είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φόβος να μη συνταξιοδοτηθούν ή να λάβουν μειωμένη σύνταξη, λόγω των διαδοχικών παλινωδιών του μνημονίου και των όποιων «ακάλυπτων» επιταγών των ξένων δανειστών της χώρας, κάνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να ανοίγουν μαζικά την πόρτα της εξόδου από τα σχολεία, προκειμένου να σώσουν το κεκτημένο τους δικαίωμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο αριθμός των δασκάλων και καθηγητών που κατέθεσαν αίτημα συνταξιοδότησης μέχρι και την τελευταία μέρα υποβολής αυτού του δικαιώματος έφτασε συνολικά σε 11.466.

Η μεγάλη πλειονότητα (7.536 εκπαιδευτικοί) αυτών που αιτήθηκαν ήδη σύνταξης εντοπίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια). Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση  οι ανάλογες αιτήσεις ανήλθαν στις 3.930.

Με δεδομένο ότι η επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι προγραμματισμένη  για τις 13 Σεπτεμβρίου, ο κίνδυνος δεκάδες σχολεία της χώρας να υπολειτουργήσουν είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Και αυτό διότι οι αριθμοί αιτούντων για «αποχώρηση από τις τάξεις» σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 50% των μόνιμων διορισμών, εξαιτίας της απολύτου σφιχτής πολιτικής που ορίζει το μνημόνιο απειλεί τη βιωσιμότητα του εκπαιδευτικού έτους.

Δεν αποκλείεται εν έτει 2010 να παρατηρηθεί το οξύμωρο. Σε μια χώρα με βασικό ζήτημα υπογεννητικότητας είναι πιθανό οι τάξεις να είναι γεμάτες με παιδιά και κενές από δασκάλους και καθηγητές, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων της ΟΛΜΕ, οι θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν με λειτουργούς της Μέσης Εκπαίδευσης είναι πάνω κάτω 11.000.

Παρόμοιο σχεδόν είναι το σκηνικό και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ.

Και οι δύο ομοσπονδίες ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση που είναι εγκλωβισμένη μεταξύ ΔΝΤ – ΕΕ και ΕΚΤ (μνημόνιο) επιχειρεί να λύσει το υπαρκτό πρόβλημα με μετατάξεις προσωπικού και περιστολή αποσπάσεων.

Το πρόβλημα, όμως, δεν επιλύεται με ημίμετρα, αναφέρουν σε δηλώσεις τους μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και εν μέρει δικαιώνονται, καθώς ήδη το Υπουργείο Παιδείας επί της ουσίας «εκλιπαρεί» πολλούς εκπαιδευτικούς να το ξανασκεφτούν και να αποσύρουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπενθυμίζοντάς τους «ότι έχουν μέχρι τις 16 του Αυγούστου τη δυνατότητα, αν το θέλουν και όποιοι το θέλουν, να παραιτηθούν από αυτή την αίτηση συνταξιοδότησης».

Και ο Γιώργος Πεταλωτής, από την πλευρά του, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας πως υπάρχει καιρός για να ανακληθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης