Υπό το άγρυπνο βλέμμα των στελεχών της Κουμουνδούρου και με καχυποψία ως προς τα κίνητρα για την αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και τον χρόνο που επελέγη για να ανοίξει η συζήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

​Οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσέλθουν επιφυλακτικοί στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργόΚυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο zougla.gr ότι «στόχος του εκλογικού συστήματος θα είναι η σαφής αποτύπωση της βούλησης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την ανάγκη να μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα». Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανύποπτο» το χρονικό διάστημα που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να ανοίξει η συζήτηση, καθώς είναι μακριά από τον χρόνο των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολιτικοί αρχηγοί, πάντως, θα προσέλθουν επιφυλακτικοί στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων προβληματίζουν για τα πραγματικά κίνητρα του Αλέξη Τσίπρα και αφήνουν να πλανάται ο «φόβος» μιας αιφνιδιαστικής κίνησης προκήρυξης εκλογών σε χρόνο αμεσότερο του αναμενόμενου.

Και επειδή ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», στο πίσω μέρος του μυαλού όλων είναι ένα απλό αλλά βασικό δεδομένο: ότι οι εκλογές γίνονται για να βγουν κυβερνήσεις και ότι αυτή η δυνατότητα ενισχύεται με τον κατάλληλο εκλογικό νόμο από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο zougla.gr ότι «στόχος του εκλογικού συστήματος θα είναι η σαφής αποτύπωση της βούλησης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την ανάγκη να μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η τελική θέση που φαίνεται να προωθείται μέχρι στιγμής και η οποία ευθυγραμμίζεται με την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνεδριάσει στις 25 και 26 Ιουνίου, είναι για καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, «που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης». Στο Μαξίμου, ωστόσο, παραμένουν δύο οι προτάσεις στο τραπέζι προς συζήτηση. Καθαρή απλή αναλογική χωρίς μπόνους αλλά με πλαφόν 2,5% ή 3% για είσοδο στη Βουλή και σύστημα απλής αναλογικής με μειωμένο μπόνους 30 εδρών για το πρώτο κόμμα ή για συνασπισμό κομμάτων που θα συγκεντρώσουν εκλογικό ποσοστό πάνω από 40%.

Αρχίζουν οι συναντήσεις

Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς από σήμερα, με το πρώτο ραντεβού να έχει κλειστεί με τον Πάνο Καμμένο στις 17.00 και με τους δύο άνδρες να μη φαίνεται να έχουν σοβαρές αποκλίσεις στις θέσεις τους. Όρος-προαπαιτούμενο για τους ΑΝΕΛ είναι η διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ενώ αναμένεται να μην προβάλουν εμπόδια στην πρόταση για απλή αναλογική με μπόνους στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40%.


Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς από σήμερα, με το πρώτο ραντεβού να έχει κλειστεί με τον Πάνο Καμμένο στις 17.00 και με τους δύο άνδρες να μη φαίνεται να έχουν σοβαρές αποκλίσεις στις θέσεις τους​

Την Πέμπτη, στις 12.00, θα γίνει η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο γ.γ. του ΚΚΕ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο εκλογικό σύστημα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν υφίσταται απλή αναλογική χωρίς την κατάργηση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή». Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, ευελπιστεί ακόμη στη συναίνεση του ΚΚΕ, καθώς αναζητεί επιπλέον 47 βουλευτές για να συμπληρώσει τον αριθμό των 200 και να μπορέσει να περάσει τον νέο εκλογικό νόμο από τη Βουλή, ώστε να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Την Πέμπτη, στις 16.00, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τη Φώφη Γεννηματά, η οποία θα ζητήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση, που θα αποτελέσει και τη βάση της συζήτησης. Προσανατολίζεται στην απλή αναλογική με μειωμένο μπόνους για το πρώτο κόμμα με πάνω από 40% – ενώ είναι ανοιχτή και στην κατάργησή του – και θα εμμείνει στην παραμονή του πλαφόν του 3% και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους οιωνούς να είναι κακοί, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει πόλεμος με δηλώσεις και ανακοινώσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ στηρίζει ενισχυμένη αναλογική με το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, έντρομη μπροστά στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίζει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η επιδίωξη συναίνεσης από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη θα επιδιωχθεί από τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή, κατά τις συναντήσεις στις 10.00 το πρωί με τον πρώτο και στις 12.00 με τον δεύτερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης