Τη σύγκρουση με κάθε είδους συμφέροντα που χρεοκόπησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, προέταξε στην ομιλία του στην Κατερίνη ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης.

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Πιερίας, αλλά και σε όλους όσους πονάνε το χώρο της Κεντροαριστεράς κι επιθυμούν μια μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σύστημα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε μ’ αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, είτε είναι οικονομική ελίτ, είτε πολιτική, είτε συνδικαλιστική, είτε οτιδήποτε άλλο; Έχουμε αντανακλαστικά; Μπορούμε να διεγείρουμε τον κόσμο συναισθηματικά και πολιτικά και να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητώ τη στήριξή σας γιατί έχω θέληση κι όρεξη να συγκρουστώ με τα συμφέροντα που χρεοκόπησαν ηθικά, οικονομικά, κοινωνικά την πατρίδα. Αξίζει να συγκρουστούμε με τη συντήρηση της Δεξιάς την οποία εκφράζει σε ένα βαθμό κι ο Τσίπρας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι στρατηγικός εχθρός της προοδευτικής παράταξης είναι η Δεξιά, ωστόσο, πρέπει να εκδιωχθεί από το χώρο και ο κ. Τσίπρας. «Αν θέλουμε να ξαναχτυπηθούμε επί ίσοις όροις με τη ΝΔ, πρέπει να πάρουμε το στρατηγικό μας χώρο πίσω κι όχι να είμαστε τεταρτοπέμπτοι και να λέμε ίσες αποστάσεις. Ποιες ίσες αποστάσεις; Ενώ έχεις κάποιον ο οποίος σε διώχνει, σε βάζει στο περιθώριο; Ή τον διώχνεις, παίρνεις το χώρο σου και συγκρούεσαι με τη ΝΔ ή συγκρούεται ιστορικά αυτός με τη ΝΔ. Εκτιμώ ότι στις επόμενες εκλογές θα πάθει μεγάλη ζημιά και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης».

Συνεργασίες

Ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι περιφρόνηση της ελεύθερης βούλησης του ελληνικού λαού, ο κ. Ανδρουλάκης, έθεσε τους στόχους της ενιαίας Δημοκρατικής Παράταξης: «Η χώρα για να αναταχθεί, δεν θέλει μεγάλες κουβέντες, μεγάλες θεωρίες, ψέματα. Η χώρα θέλει το λόγο της αλήθειας και να καθίσουμε να συνεννοηθούμε, να υπάρξει συναίνεση, όπως στην Κύπρο. Όμως, η συναίνεση δεν προϋποθέτει συγκυβέρνηση. Θα πάμε σε μια νέα παράταξη, μια νέα ηγεσία, ένα νέο πρόγραμμα. Θα διεκδικήσουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού και βάσει του αποτελέσματος, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όχι σε πολυκομματική Βαβέλ

Ο υποψήφιος για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ηγηθεί μιας πολυκομματικής Βαβέλ όπου δεν θα υπάρχει συνεννόηση. «Όταν είσαι σ’ ένα κόμμα, υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες, η πλειοψηφία φτιάχνει το πρόγραμμα και την ακολουθούμε. Σεβόμαστε πάντα την άποψη της μειοψηφίας αλλά εάν είναι ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, ας μην πάμε σε βουλευτικές εκλογές γιατί θα μας στείλει γλυκά στο σπίτι ο Τσίπρας. Γι’ αυτό αμέσως μετά την εκλογή ηγεσίας πρέπει να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο».

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε αποτυχημένο το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να αποφευχθεί στον ενιαίο φορέα.

«Μα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μοντέλο προς μίμηση; Ένα κόμμα με διαφορετικές τάσεις κι όταν ήρθε η ώρα της διακυβέρνησης, διαλύθηκε η χώρα. Κι εμείς τι θέλουμε τώρα; Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της κεντροαριστεράς; Εάν είναι να φτιάξουμε μια νέα Ένωση Κέντρου, χίλιες φορές να φτιάξουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Θεσμικό, σοβαρό, που να αναγνωρίζει τα λάθη του αλλά να μπορεί να λειτουργεί, να ξέρει ότι μπορεί να οδηγήσει κάπου τη χώρα κι όχι ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει».

Χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι δεν έχει γίνει σεβαστή η απόφαση του συνεδρίου του 2015 για τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου πριν από την εκλογή ηγεσίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για προβληματική παρουσία στη Βουλή κι έλλειψη συνεννόησης των βουλευτών ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ.

«Να ηγηθώ σε αυτή τη Βαβέλ αποκλείεται, δεν έχω καμία διάθεση. Καθολικά θα βγάλουμε έναν ενιαίο φορέα, ούτε αρχηγισμοί ούτε ηγεμονισμοί. Και τα κόμματα και η ηγεσία θα εισηγούνται σ’ αυτόν τον φορέα ο οποίος θα αποφασίζει για τα ψηφοδέλτια, για το πρόγραμμα, για τη στρατηγική. Κι αυτό που θα αποφασίζει, θα είναι αυτό που θα υλοποιούμε στη Βουλή».
Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ

«Όταν χρεοκόπησε η Ελλάδα από την διακυβέρνηση Καραμανλή, έσκασε στα χέρια μας μια βόμβα. Ενώ σε άλλα κράτη υπήρχε μια minimum συναίνεση, φόρτωσαν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να κάναμε κι εμείς λάθη, αλλά αυτή η παράταξη με τα ευρύτερα κοινωνικά της όρια, όχι τα στενά κομματικά, έχει το πιο χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό».

Αυτό τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης μιλώντας για τα θετικά και τα αρνητικά του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Για μένα η ιστορία της παράταξης είναι μια ενιαία. Δεν είναι ούτε ο Α. Παπανδρέου, ούτε ο Κ. Σημίτης, ούτε ο Γ. Παπανδρέου, ούτε ο Ευ. Βενιζέλος. Τους τιμώ όλους, όμως πρέπει να υπάρξει ένα πραγματικά ενοποιημένο ιστορικό αφήγημα».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει στην παράταξη όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. «Την πονάω την παράταξη γιατί πιστεύω πραγματικά ότι έχει αδικηθεί ιστορικά. Η υποψηφιότητά μου δεν εκφράζει ένα σύστημα εξουσίας. Πιστεύω ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε μια αλλαγή γενιάς κι αλλαγή κουλτούρας. Όχι άλλη οργή και απογοήτευση. Όχι ψεύτικη, πλαστή ελπίδα. Ας πάμε με μια συμμαχία των ανθρώπων της παραγωγής, μ’ αυτούς που έχουν μια άλλη κουλτούρα στη ζωή τους, για ξαναφτιάξουμε την παράταξή μας» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης