Με άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας αναφέρεται στην επίθεση που δέχθηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Το ποτήρι ξεχείλισε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To πρόσφατο εις βάρος μου περιστατικό στη Βουλή των Ελλήνων, εκ μέρους υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε την σύσσωμη καταδίκη από το σύνολο των υπολοίπων κομμάτων, αλλά δεν έπεσε «ως κεραυνός εν αιθρία» στο πολιτικό στερέωμα. Δεν επρόκειτο άλλωστε για μια διαφορά μεταξύ Βουλευτών διαφορετικών κομμάτων η οποία εξετράπη των ορίων, λόγω της έντασης της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Στην πραγματικότητα ήταν μία ακόμη ένδειξη ότι η βία είναι εγγενής στην Χρυσή Αυγή και αποτελεί συστατικό στοιχείο της ύπαρξής της.

Η Χρυσή Αυγή επιβεβαιώνει άλλωστε συχνά με την δράση της, τα όσα ανέφερα στο διαβιβαστικό της αναφοράς μου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στις 32 δικογραφίες, που απέστειλα: «Οι αξιόποινες αυτές πράξεις φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, η οποία εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας ».

Επεσήμανα επίσης ότι «η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, το νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιμετώπισή της, κατά συνέπεια, επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια μετά, παρά την παραπομπή μελών και Βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, για σοβαρότατες κακουργηματικές πράξεις, η ολοκλήρωση της δίκης εκκρεμεί ακόμη για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς. Είναι όμως τόσο απολύτως συνδεδεμένη με την άσκηση βίας η παρουσία του νεοναζιστικού μορφώματος στον δημόσιο βίο, ώστε μέλη της κατηγορούμενα για κακουργήματα να μην απέχουν από προκλητικές ενέργειες, ούτε καν διαρκούσης της δίκης! Πρόκειται για μία θεωρητικώς παράλογη, αλλά απολύτως εξηγήσιμη συμπεριφορά, με βάση την παραδοχή στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, για την βία ως εγγενές συστατικό της δράσης της Χρυσής Αυγής.

Τα όσα άλλωστε περιγράφονται, στο πόρισμα το οποίο είχε συντάξει τότε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης, για την δράση της οργάνωσης, δεν επιτρέπουν αυταπάτες. Στη δομή της επικρατεί η αρχή του μόνου ηγέτη («Führerprinzip») όπως στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ και η δράση της προσιδιάζει σε αυτή μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, με συγκεκριμένη ιεραρχία- δομή, με επιμερισμό καθηκόντων, μεταξύ «πολιτικού» και επιχειρησιακού τμήματος. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι αυτοσκοπός και όχι απλώς μέσο της επίτευξης των επιδιώξεών της.

Πέρα επίσης από τις υποκριτικές αναφορές της Χρυσής Αυγής περί δήθεν «πατριωτικού χαρακτήρα» της, η σύνδεσή της με τον ναζισμό είναι αδύνατον να αποκρυβεί. Κατά τον ίδιο τον αρχηγό της είναι «η σπορά των ηττημένων του ’45» ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας το 2013 σε σπίτια ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, βρέθηκαν πλήθος ναζιστικών βιβλίων και αντικειμένων (όπως π.χ. σβάστικες) και στολές των ταγμάτων εφόδου του Ναζιστικού Κόμματος Γερμανίας ή των SS. Οι υποτιθέμενοι «πατριώτες» είναι στην πραγματικότητα οπαδοί μιας κοσμοθεωρίας που σκόρπισε τον τρόμο και τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, η οποία πλήρωσε βαρύτατο τίμημα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται απλώς για παράδοξο, αλλά για ιστορική αμνησία.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι σήμερα, ουδείς δικαιούται να υποτιμά την εμφάνιση του νεοναζιστικού φαινομένου στη χώρα μας ή να μιλά για «υπερβολές» όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον κίνδυνο που συνιστά για την ελληνική κοινωνία ή και για το πολίτευμα. Άλλωστε, ουδείς φανταζόταν μέχρι πριν 6 χρόνια ότι ένα περιθωριακό κόμμα, θα κατάφερνε όχι μόνο να αποκτήσει εκπροσώπηση στη Βουλή, αλλά και να καταστεί τρίτο κόμμα.

Ο κοινοβουλευτικός τρόπος αντίδρασης των κομμάτων του αποκαλούμενου δημοκρατικού τόξου στην εις βάρος μου επίθεση και ο αποκλεισμός της από την πρόσφατη συνεδρίαση, είναι μία κίνηση στην σωστή κατεύθυνση, της επιβολής των όσων το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν.

Η συγκεκριμένη αντίδραση όμως θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μηδενικής ανοχής, να έχει διάρκεια στο χρόνο και να μην ατονήσει με την πάροδο λίγων εβδομάδων – όπως συνέβη μετά από αντίστοιχα περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν – και κυρίως να είναι ομόθυμη και χωρίς αστερίσκους, από όλες τις υπόλοιπες πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Ούτε αφελείς σκέψεις χωρούν, όπως π.χ. η άποψη ότι η επιβολή των όσων προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι δήθεν την… «ηρωοποιεί», ούτε υστερόβουλες σκέψεις. Δεν πρόκειται άλλωστε για δίωξη ιδεών, αλλά για επιβολή του Νόμου σχετικά με αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Ουδείς σήμερα μπορεί να έχει την αυταπάτη ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να λειτουργήσει εντός των πλαισίων του κοινοβουλευτικού συστήματος και της Δημοκρατίας. Όπως επίσης, ουδείς επιτρέπεται να κάνει υστερόβουλες σκέψεις, σχετικά με το πότε και ποιον εξυπηρετούν τα κοινοβουλευτικά αθροίσματα με ή χωρίς την ψήφο της.

Η απόλυτη πολιτική απομόνωση και η ομόθυμη στήριξη στην επιβολή του Συντάγματος και των Νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι η απάντηση που οφείλει να δώσει το πολιτικό σύστημα στη φυσική και λεκτική βία του νεοναζιστικού μορφώματος, σε αναμονή της ολοκλήρωσης της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη και της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης