Ο προϋπολογισμός του 2014 αποτελεί ορόσημο στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας για έξοδο από τη βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης από το βήμα της Βουλής.

Όπως είπε, η επιστροφή στην ανάκαμψη της οικονομίας και σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον κρίσιμο στόχο, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη σταδιακή αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας, η κυβέρνηση θα τον πετύχει το 2014.

«Προσπαθούμε βήμα βήμα, επένδυση με επένδυση, να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης, φέτος καταγράφεται θετική αναθεώρηση της ύφεσης» σημείωσε.

Υποστήριξε, δε, ότι αυτοί που αμφισβητούν την ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος υποστηρίζουν το ίδιο οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε στην καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δηλαδή να δανειζόμαστε περισσότερο, χρεώνοντας τα παιδιά μας. Όπως χρεώθηκε η δική μας η γενιά. Ας το αντιληφθούμε επιτέλους: δεν θέλουμε άλλα δανεικά, ούτε κανείς θα μας κάνει δώρα. Ακόμα περιμένουμε το φθηνό πετρέλαιο που κάποιοι είχαν υποσχεθεί» τόνισε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι και η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012, θα έρθει ως αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά -όπως τόνισε- είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα.

Υποστήριξε ότι οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια αποτελούν σήμερα σημαντικό μοχλό στήριξης της οικονομίας, παρουσιάζοντας αύξηση 5% στο πρώτο εννεάμηνο του 2013.

«Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα θα έχει η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15% για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα γίνει – όπως έχει πει άλλωστε και ο πρωθυπουργός – μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.Την ίδια ώρα προωθούμε σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας έναν φιλικό επενδυτικό προορισμό» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης, είπε πως αυτή ξέσπασε το 2008, αλλά η κοινωνία άρχισε να τις βιώνει το 2010. «Όπως τότε, έτσι και τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, θα χρειαστεί χρόνος για να αισθανθεί η ελληνική οικογένεια αυτά που σήμερα υλοποιούνται. Με αυτήν τη σκληρή δουλειά, μπαίνουμε στη μετά μνημόνιο εποχή. Μπαίνουμε σε μια εποχή δημιουργίας, μια εποχή ανάπτυξης και καινοτομίας. Σας καλώ σήμερα να στηρίξετε τη μεγάλη προσπάθεια. Να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2014. Διότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται εθνική ομοψυχία. Δίνουμε με σύνεση και υπευθυνότητα τη μάχη. Και με τη βοήθεια, τη στήριξη του ελληνικού λαού θα τα καταφέρουμε» τόνισε.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης