«Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα, αλλά είναι κατανοητό ότι η κατάσταση, όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται και πιο ελεγχόμενη. Κανείς δεν είπε ότι θα σταματήσουν γρήγορα οι ροές γιατί παίζονται διάφορα ”παιχνίδια” και στον διεθνή περίγυρο και στις συνομιλίες στην Ε.Ε. και υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς, και μέσα στην Ευρώπη οξύνονται συνεχώς οι αντιθέσεις. Καθένας κοιτάει να ”δέσει” το γεωπολιτικό και οικονομικό του συμφέρον» δήλωσε στον Αlpha 989 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναφερόμενος στο προσφυγικό.

Χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα τις αποφάσεις στη νέα Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας, όπου θα καθοριστεί το πώς θα γίνει η μετεγκατάσταση προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και να επιστραφεί κόσμος στην Τουρκία. «Το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα αποφασιστεί στις 17-03 στην Ευρώπη με το relocation, δηλαδή να στείλουμε κόσμο πίσω στην Ευρώπη και να επιστρέψουμε και κόσμο πίσω στην Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ειδομένη, ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχουν κρατικοί καταυλισμοί αλλά μια σειρά καταυλισμών πιο πίσω. Προτρέπουμε τους πρόσφυγες να παραμείνουν σε αυτήν τη στοιχειώδη στέγη. Οι ίδιοι συνωστίζονται με την ελπίδα ότι θα περάσουν, αλλά δεν μπορούν να περάσουν, γιατί τα σύνορα είναι κλειστά από πάνω, από Αυστρία, Σλοβενία, Σκόπια. Από τους 13.000 είναι οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. Θα τους λέμε με χαρτιά και προκηρύξεις ότι για να τους βοηθήσουμε θα πρέπει να μας εμπιστευτούν, δηλαδή να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς. Δεν είναι άναρχοι οι καταυλισμοί που υπάρχουν. Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι έτσι, γιατί δεν έχουν πειστεί οι ίδιοι οι πρόσφυγες ότι δεν πρέπει να συνωστίζονται εκεί πέρα. Έχουμε στείλει και εκεί κάποια ιατρική βοήθεια από τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας».

Πρόσθεσε ότι «θα πάμε κόσμο και προς την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους για να μην υπάρχουν μεγάλες ομάδες προσφύγων και υπάρχουν προβλήματα. Στην Ήπειρο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα γίνουν καταυλισμοί σε κάποια στρατόπεδα».

«Οι Έλληνες είναι ο πιο φιλόξενος λαός. Όμως, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην εκμετάλλευση κάποιων ανθρώπων. Έχουμε συλλάβει και οδηγούς λεωφορείων που πήγαν με διάφορους τρόπους να μεταφέρουν κόσμο, όπως και διακινητές. Κύρια προσπάθειά μας είναι να ελέγξουμε αυτές τις ροές. Νομίζουν ότι, αν πάνε στην Ειδομένη, θα πάνε και στην Ευρώπη. Υπάρχουν οι εκμεταλλευτές που προσπαθούν να τους περάσουν με διάφορους τρόπους, αλλά εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε» είπε ο κ. Τόσκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέσα στο φαινόμενο της ροής βλέπουμε πολλά φαινόμενα. Είναι ένα θέμα (τα ασυνόδευτα παιδιά) που έχει θέσει ως κύριο ζήτημα ο κ. Μουζάλας και προσπαθεί να το λύσει με διάφορους φορείς. Υπάρχει ένα κορδόνι, ώστε να μην περνάνε οι πρόσφυγες με τρένα ή λεωφορεία ανεξέλεγκτα. Στην πλατεία Βικτωρίας υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα και διάφορα κυκλώματα διακινητών. Κύρια προσπάθειά μας όμως είναι η ρύθμιση των ροών» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ προειδοποίησε ότι «αν συμμετέχουν αστυνομικοί (στα κυκλώματα αυτά), ξέρουν καλά τι θα συμβεί και σε φαινόμενα παραβατικότητας αυτών θα έχουν σοβαρές συνέπειες και το ξέρουν πολύ καλά». Τόνισε, ωστόσο, πως «οι αστυνομικοί προσφέρουν μεγάλο έργο χωρίς να βγαίνουν στα κανάλια».

Για τα αιτήματα προστασίας επωνύμων από αστυνομικούς ο κ. Τόσκας είπε ότι «κάποιοι θέλουν τους αστυνομικούς για να τους βοηθούν στο γραφείο ή τάχα μου γιατί κινδυνεύουν από κάποια επιστολή που τους ήρθε. Τα παραμυθάκια θα σταματήσουν, γιατί δεν τα δέχεται ούτε η κοινωνία μας ούτε η κυβέρνηση. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων, δημοσιογράφων ή πρώην πολιτικών που λένε παραμύθια της Χαλιμάς ή ότι τους έσκασε γκαζάκι στη γειτονιά τους πριν 5 χρόνια».

ΠΗΓΗ: Αlpha 989

Διαβάστε επίσης: «Οι πρόσφυγες πρέπει να δεχθούν ότι τα σύνορα είναι κλειστά»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης