Ν. Βαλαβάνη: Στο μικροσκόπιο οι καταθέσεις των πλουσίων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015, 14:47
Ν. Βαλαβάνη: Στο μικροσκόπιο οι καταθέσεις των πλουσίων
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων, με την ολοκλήρωση ηλεκτρονικού «καταθεσιολογίου» για την τελευταία 15ετία, και των μικρομεσαίων, μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες, προαναγγέλλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή» η υπουργός τονίζει ότι με τον πρώτο τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας. Το καταθεσιολόγιο «θα διευκολύνει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δυνατότητες "εθελοντικής δήλωσης", χωρίς ποινικές συνέπειες, χρήματος από φοροδιαφυγή -και όχι από μίζες ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες- που υπάρχει ή πέρασε από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ίδια προσθέτει ότι στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών «μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι». Όσον αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, δηλώνει πως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα εισοδήματα του 2015.

«Οι μόνοι που ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να επιβαρυνθούν είναι όσοι φορολογούνταν πολύ λιγότερο από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα, λόγω φοροδιαφυγής ή "νόμιμης" φοροαποφυγής» επισημαίνει για το νέο φορολογικό.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα του ΦΠΑ, η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα για τον μειωμένο συντελεστή σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών με το καθεστώς ΦΠΑ της επικρατείας προκαλεί τις διαμαρτυρίες π.χ του δημάρχου Λέσβου. Από αλληλεγγύη;» διερωτάται.

Εκτιμά, τέλος, ότι οι φόροι είναι ήδη υψηλοί σε ποτά και τσιγάρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015, 15:05