Ν. Χουντής: «Να διερευνηθούν οι εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ και ENVIROPLAN και στην Ελλάδα»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016, 11:38
Ν. Χουντής: «Να διερευνηθούν οι εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ και ENVIROPLAN και στην Ελλάδα»
Να διερευνηθεί η πιθανότητα για «παράνομες πρακτικές» σε ανάληψη έργων την τελευταία δεκαετία από τις εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ και ENVIROPLAN ζητεί από την Κομισιόν, με ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην έκδοση εντάλματος σύλληψης από τις κυπριακές Αρχές κατά διευθυντικών στελεχών των δύο εταιρειών, για υποθέσεις δωροδοκίας, σχετικά με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο Νίκος Χουντής επισημαίνει ότι «οι δύο εταιρείες εμπλέκονται σε πολλά έργα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, για τον οποίο υπάρχει πλήθος καταγγελιών για περιβαλλοντικές παραβάσεις(ελλιπείς μελέτες, χωροθέτηση σε ρέμα κ.λπ.) που είχαν επιβεβαιωθεί από αρμόδιες εθνικές αρχές αλλά και από επιτόπιο έλεγχο της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ».

Καυτηριάζει μάλιστα το γεγονός ότι στις εταιρείες αυτές εξακολουθούν να ανατίθενται έργα «όπως πρόσφατα η διαχείριση με ΣΔΙΤ του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, αλλά και του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης στη Φυλή, από την Περιφέρεια Αττικής στον ΗΛΕΚΤΟΡΑ».

Σημειώνει δε το γεγονός ότι «στην Ελλάδα επικρατούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, με σημαντική παρουσία του ΗΛΕΚΤΟΡΑ, με ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην προσφορά ανάλογων υπηρεσιών», τονίζοντας παράλληλα ότι «αιτία της έρευνας στην Κύπρο ήταν οι αντίστοιχες τιμές (28-31 ευρώ/τόνο, ενώ το κόστος ήταν μόλις 9,80 ευρώ/τόνο)».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να παραθέσει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ελλάδα στα οποία συμμετείχαν οι ανωτέρω εταιρείες την τελευταία 10ετία, αλλά και να παρουσιάσει τις τιμές για ανάλογες υπηρεσίες σε Ελλάδα-Ε.Ε. και ειδικότερα την Κύπρο.

Τέλος, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει σχετικά με τις δυνατότητες που «διαθέτουν τα κράτη-μέλη προκειμένου να διαφυλαχθούν από εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για δωροδοκία σε άλλα κράτη-μέλη», όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016, 13:13