«Να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του μνημονίου»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, 17:31
«Να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του μνημονίου»
Eπαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα σε μακρύτερο χρόνο, λόγω και του μηνύματος των εκλογών, πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό REAL, ο κ. Καστανίδης είπε μεταξύ άλλων: «Πρώτον αυξήθηκε ο βαθμός αποχής και η αύξηση του βαθμού αποχής εξηγείται μόνο με την εκδήλωση αμφισβήτησης ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού συστήματος προς το πολιτικό σύστημα. Είναι προφανές ότι ο κόσμος δυσκολεύεται, έχει πολλά ερωτήματα. Επίσης πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του ότι η άθροιση του εκλογικού ποσοστού του δικομματισμού είναι πλέον χαμηλότερη από ό,τι ήταν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και παλαιότερα».

«Άρα λοιπόν, επειδή στον δικομματισμό συμμετέχει εκτός από την Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, αλλά ενδιαφέρει πρωτίστως την Κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτούμε εφεξής, εν μέσω πολύ σοβαρών υποχρεώσεων της χώρα και ειδικά της Κυβέρνησης, τί ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να αντιστοιχηθούμε προς το μήνυμα που μας στέλνουν οι εκλογείς», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό το οποίο διάβασα είναι ότι ο Ελληνικός λαός αισθάνεται πως αναλαμβάνει υπέρμετρα βάρη στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση, άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο λένε - και δεν ερμηνεύω με βάση την κυβερνητική επιθυμία, προσπαθώ να ερμηνεύω ως πολιτικός που θέλει να διαβάσει καθαρά το μήνυμα - οι πολίτες ότι επιβαρυνόμαστε και δεν θέλουμε άλλη τέτοια επιβάρυνση».

Ο Χ. Καστανίδης σημείωσε ότι «από την πλευρά της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας με τους δανειστές μας, είναι να επαναδιαπραγματευτούμε συγκεκριμένους όρους του μνημονίου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: υπάρχει μια εμμονή όχι τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο από την πλευρά της Ευρώπης να τηρηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2013, μείωσης του ελλείμματος. Αυτή η εμμονή οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση. Όσο, λοιπόν, πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσα λιγότερα έσοδα θα έχουμε».

«Η επαναδιαπραγμάτευση του όρου του μνημονίου είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο η μείωση του ελλείμματος», είπε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, 17:31