Σκηνές … απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν το Σάββατο το βράδυ στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Τενέδου, μεταξύ ελληνικού και τουρκικού Ναυτικού, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ZAMAN.

Στις 22:10 ένα πλοίο με γερμανική σημαία εμβόλισε ένα άλλο με σημαία Μάλτας. Σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, στην περιοχή έσπευσαν για βοήθεια τέσσερα πλοία του ελληνικού Λιμενικού και ελικόπτερα από Λήμνο και Μυτιλήνη, και από την άλλη κατέφθασαν τουρκικές ακταιωροί, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα πλοιάριο SG-91. Το σκηνικό θύμιζε τις γνωστές αερομαχίες… αλλά στη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη συχνότητα 16 του VHF ασυρμάτου, οι Τούρκοι είπαν στα ελληνικά πλοία:

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τη βοήθεια σας. Είμαστε στην περιοχή, μπορείτε να επιστρέψετε».

Ωστόσο, τα ελληνικά ταχύπλοα άρχισαν να κάνουν γρήγορους και επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το πλοιάριο SG – 91. Η απάντηση από την Τουρκία ήταν άμεση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η περιοχή του ατυχήματος είναι στα δικά μας χωρικά ύδατα και ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι Τούρκος. Το τουρκικό Λιμενικό είναι στην περιοχή, δεν υπάρχει ανάγκη επέμβασής σας. Ευχαριστώ».

Αμέσως το SG – 91 φώτισε  με τους προβολείς του τα τέσσερα ελληνικά σκάφη που προσέγγιζαν τα πλοία του ατυχήματος, ζητώντας τα στοιχεία τους. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση πάνω από τα δύο σκάφη, ρίχνοντας φως.

Στη συνέχεια το τουρκικό πλοιάριο κάλεσε από τον ασύρματο και το ελικόπτερο να δώσει τα στοιχεία του. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, οι ελληνικές δυνάμεις πήραν την οδηγία «να κρατήσουν ασφαλή απόσταση από την περιοχή και αν χρειαστεί ή ζητηθεί να είναι σε ετοιμότητα να προσφέρουν βοήθεια».

Έπειτα, κατέπλευσε μεγάλο ρυμουλκό στην περιοχή από την Κωνσταντινούπολη, καθώς τα δύο εμπλεκόμενα στο ατύχημα πλοία υπέβαλαν σχετικό αίτημα. Παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, αλλά το πλοίο με τη μαλτέζικη σημαία κινδυνεύει να βυθιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης