Τα πυρά της κατά της κυβέρνησης εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας «πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να μην χαθούν οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε Λέσβο και Χίο».

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να μην χαθούν οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε Λέσβο και Χίο.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και οι ευρωβουλευτές του Κόμματος κυρία Μαρία Σπυράκη, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, είχαν ζητήσει με κατεπείγουσα ερώτησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κοινοτική στήριξη και αλληλεγγύη για τις ζημιές που είχαν υποστεί η Λέσβος και η Χίος από το φονικό και καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Στην απάντησή της η Επίτροπος κυρία Κορίνα Κρέτσου αναφέρει ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της προθεσμία δώδεκα εβδομάδων, από την ημέρα της καταστροφής, για να υποβάλλει αίτηση για οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι η συνολική ζημιά πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του Α.Ε.Π. της πληγείσας περιοχής. Η Λέσβος και η Χίος αποτελούν μέρος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την οποία το κατώτατο όριο ζημιάς ανέρχεται στα 38.200.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το 100% της χρηματοδότησης που αναφέρουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή τους περιέχεται στη νομοθετική ρύθμιση της Επιτροπής σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο κανονισμός που εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει ένα ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% από το συγκεκριμένο Ταμείο για τα έργα ανασυγκρότησης ύστερα από μείζονα ή περιφερειακή φυσική καταστροφή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης