Τα ωραία λόγια περί ενότητας αποδείχθηκε ότι δεν βοηθούν. Η διάσπαση βρίσκεται ante portas για τη ΝΔ, παρά τις εκ των υστέρων «φιλότιμες» προσπάθειες να σβήσουν τα πάθη.

Ό,τι και να συζητήσουν, όποια ημερομηνία και αν αποφασιστεί να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, σε όποιο τρόπο καταλήξουν είτε βάσει καταστατικού είτε μέσω συνεδρίου, η ζημία έχει γίνει όχι τόσο με το φιάσκο των εκλογών όσο με τις εν θερμώ δηλώσεις και καταγγελίες που ακολούθησαν και περιέπλεξαν την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και αν μέχρι την επόμενη εκλογική ημερομηνία όλα κυλήσουν ομαλά, η μικροπολιτική και οι κατωτάτου επιπέδου κόντρες τους έχουν αφήσει όλους εκτεθειμένους έλεγαν στελέχη του κόμματος και έχουν «υπογράψει» δύσκολες ημέρες για τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί καθώς θα δεχθεί την αμφισβήτηση των συνυποψηφίων του, μελών του κόμματος και κυρίως του κόσμου της ΝΔ που ένιωσαν με τον ευτελισμό που ακολούθησε το φιάσκο ότι η ιστορική παράταξη έχει γίνει «μικρομάγαζο» σκοπιμοτήτων.

Το γεγονός ότι στη μέση μπήκε και ένας πρώην πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς, στον οποίο αποδόθηκαν ευθύνες από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την επιλογή της εταιρείας που είχε αναλάβει την τεχνική κάλυψη των εκλογών και η οργισμένη απάντηση από τον πρώτο δείχνουν ότι είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον η ΝΔ να βγει από το συγκρουσιακό δρόμο που έχει μπει.

Η εμπλοκή του ονόματος του Αντώνη Σαμαρά ουσιαστικά οριοθέτησε δύο από τα στρατόπεδα που υπάρχουν στη ΝΔ. Από τη μία το «καραμανλικό» στρατόπεδο που έχει συστρατευθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και από την άλλη μέρος του «σαμαρικού» στρατοπέδου που στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγαλύτερη κόντρα σοβεί μεταξύ Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα μετά την επίθεση του πρώτου και στον Μάκη Βορίδη, στρατευμένου στο πλευρό του περιφερειάρχη. Κόντρα που θα κλείσει μόνο «προσχηματικά» για να αποδεσμευτεί η συνέχιση των διαδικασιών καθώς τα λόγια που έχουν ανταλλαγεί είναι βαριά. Όπως οι δημόσιοι υπαινιγμοί στελεχών που πρόσκεινται στον Απόστολο Τζιτζικώστα περί δόλου που οδήγησε στο εκλογικό φιάσκο.

Ο πόλεμος που κηρύχτηκε και επισήμως με τις δηλώσεις Μεϊμαράκη έχει αντίκτυπο σε όλη την παράταξη καθώς το κόμμα της ΝΔ ήταν πάντα προσωποκεντρικό ως προς τον αρχηγό και ο λόγος τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Κώστα Καραμανλή επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις ως προς την επόμενη ημέρα.

Η επανεκκίνηση της διαδικασίας, πάντως μετά τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των τεσσάρων υποψηφίων προς την ΚΕΦΕ ξανάρχισε από το μηδέν ενώ την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη θα συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι ημερομηνίες που πέφτουν στο τραπέζι είναι σύμφωνα με πληροφορίες η 5η ή 13η Δεκεμβρίου ο πρώτος γύρος και μία εβδομάδα αργότερα ο δεύτερος, χωρίς να αποκλείεται πάντως να καθυστερήσουν και άλλο ώστε αυτή τη φορά να είναι όλοι σίγουροι ότι τουλάχιστον δεν θα υπάρξει τεχνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ημερομηνία ουσιαστικά θα καθορίσει η τεχνική εταιρεία που θα επιλεγεί με το χρονοδιάγραμμα που θα καταθέσει προκειμένου να προλάβει να στήσει τη διαδικασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης