ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τον φόβο διαρροών από το κυβερνητικό μέτωπο πραγματοποιήθηκαν, τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους εταίρους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην ΧΑ και ΚΚΕ- δια των προέδρων τους, επεσήμαναν ότι εξουσιοδοτούν τον Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί στις ΒρυξέλλεςΤη στιγμή μάλιστα που οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωναν τα ξίφη τους, οι Θεσμοί αξιολογούσαν θετικά το έγγραφο της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αρκετή δόση αυτοκριτικής παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έγιναν λάθη, ωστόσο, τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας, που, παρά τα «δύσκολα μέτρα» που θα περιλαμβάνει, θα δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εμφανίστηκε συναινετικός, υπογραμμίζοντας ότι «συμπονά» τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τους κυβερνητικούς βουλευτές, που καλούνται να στηρίξουν επώδυνα μέτρα για το καλό της πατρίδας.

«Έχουμε βρεθεί στη θέση σας, αλλά τότε δεν γνωρίζατε και μας χαρακτηρίζατε με διάφορα επίθετα. Σήμερα έρχεστε σε επαφή με την πραγματικότητα. Σας κατανοούμε. Εμείς θα βάλουμε πλάτη και θα πάρουμε βάρη που δεν μας αναλογούν. Είμαστε μαζί σας για να σωθεί η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά επεσήμαναν ότι εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες, αντίθετα με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γ.Γ. της Χ.Α. που αρνήθηκαν να «νομιμοποιήσουν» τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει το «νέο μνημόνιο», όπως σημείωσαν.

Διαπραγματεύτηκε με … λάθη ο Τσίπρας

Σε μία ομιλία που σημαδεύτηκε από τις φωνές του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «σκληρά» μέτρα, προσπάθησε, ωστόσο, να δώσει έμφαση στις θετικές πτυχές του προγράμματος.

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας. Έπραξα σε δύσκολες συνθήκες ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος. Δεν θέλησα να εξασφαλίσω την παραμονή μου στην εξουσία…. Θα έλεγε κανείς έφτασα έως εκεί που ποτέ δεν μπορούσε να φτάσει πρωθυπουργός, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας», ανέφερε, υπεραμυνόμενος των ενεργειών του.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Προχωρούσα με μοναδική δύναμη την απλόχερη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Έξι μήνες τώρα δώσαμε δύσκολες μάχες με μικρότερες δυνάμεις. Τώρα έχουμε φτάσει στη στη διακεκαυμένη ζώνη, από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο. Δώσαμε μάχη σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας».

Ο πρωθυπουργός προέβη εν συνεχεία σε αυτοκριτική των πεπραγμένων του και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας λέγοντας ότι «κάναμε λάθη και πρώτος εγώ». Παρόλα αυτά, όπως είπε: «Ήμασταν η πρώτη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας που διαπραγματεύτηκε με σθένος και αξιοπρέπεια… Δεν θυσιάζουμε την ισοτιμία στον βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ομιλία του στους κύκλους αυτούς «που επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μία μη φιλική κυβέρνηση και έναν ενοχλητικό λαό που τη στηρίζει».

Εν συνεχεία εξιστόρησε τους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αποφασίσαμε, γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική επίφαση. Οι δράσεις αυτές απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, απ’ όσα πιστεύουμε ότι έπρεπε να γίνουν. Αλλά πρέπει να συγκρίνουμε αυτό που προτείνουμε με αυτό που έχουμε μπροστά μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο «τελεσίγραφο που πήραμε από το Eurogroup» το οποίο «προέβλεπε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση και διευθέτηση του χρέους. Το αρνηθήκαμε και το θέσαμε στην κρίση του λαού». 

«Ζητήθηκε παράταση του προγράμματος» για να διεξαχθεί ομαλά το δημοψήφισμα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός «αλλά δεν το δέχτηκαν. Παρά τις κλειστές τράπεζες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο λαός πήρε μία γενναία απόφαση», τόνισε.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα το δημοψηφίσματος και στην ερμηνεία του είπε ότι ο λαός «δεν έδωσε εντολή ρήξης, έδωσε εντολή για μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Ζήτησα το ‘όχι’ ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέσης».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ίδιος πράττει «αυτό που υποσχέθηκα, δεν εξαπάτησα τον λαό ούτε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ήθελα να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής ενότητας έπειτα από τον διχασμό που προκαλεί το δημοψήφισμα. Ήταν μια εντολή αξιοπρέπειας χιλιάδων πολιτών και μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση το “όχι”».

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα είπε ότι «περιλαμβάνει ισχυρή χρηματοδότηση και δέσμευση για διευθέτηση του χρέους. Ως αντάλλαγμα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις».

Απαριθμώντας τα οφέλη που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα συμπεριλαμβάνει το προτεινόμενο πακέτο σημείωσε: «Έχουμε υπόσχεση αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ. με δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Παραδέχθηκε δε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων «που μας ζητείται είναι δύσκολο πρόγραμμα. Είναι καλύτερο από το πρόγραμμα Γιούνκερ αλλά δύσκολο, ενώ υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας που θα δώσει τέλος στα σενάρια περί Grexit». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το εν λόγω πακέτο θα δώσει το σήμα στις αγορές «να ξαναεμπιστευτούν την οικονομία και να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το νέο πακέτο «οδηγεί σε αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετέχει μόνο ως τεχνική υποστήριξη».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι επειδή η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι τριετής, θα υπάρχει χρόνος για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Στο σημείο αυτό αντιπαρέβαλε το ελληνικό πακέτο με την πρόταση Γιούνκερ η οποία ήταν για πέντε μήνες. «Πλέον δεν θα ζητήσουν νέα μέτρα μετά από 5 μήνες» είπε.

Στο νέο πρόγραμμα, τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έχουμε «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018. Στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα ήταν πολλαπλάσια», εκτίμησε.

»Με το δάνειο από τον ESM θα πληρώσουμε τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο – Αύγουστο. Μετατρέπουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος σε μακροπρόθεσμο, που ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση χρέους, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει «μερική συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Διευκρίνισε δε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα εξαιτίας των capital controls. 

Στο ίδιο πακέτο «ζητούμε δέσμευση από τους εταίρους για τη συνολική αναδιάρθρωση του χρέους», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο και το ύφος της ομιλίας του είπε ότι «στόχος της παρέμβασής μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Εκθέτω τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Φτάνουμε στο τέλος μιας σκληρής μάχης που σημάδεψε την ιστορία του τόπου. Παλέψαμε να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης». 

»Σήμερα δεν είναι εμφανές, αλλά ο σπόρος που φυτέψαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Συναίνεση και… καρφιά από τον Μεϊμεράκη

«Είναι κάποιες στιγμές που η ευθύνη της ιστορίας είναι βαρύτερη από οτιδήποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Όλοι παρακολουθούν την συνεδρίαση. Κάποιοι θα περίμεναν να υπάρχει ένταση και διχόνοια στη συζήτηση. Πρέπει να τους διαψεύσουμε» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την ελληνική πρόταση.

«Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που έχει μόνο ένα άρθρο, είναι διαδικαστικό νομοσχέδιο που νομικά δεν έχει καμία σημασία. Μάλλον τόσο καιρό δεν υπογράφαμε γιατί δεν υπήρχε εξουσιοδότηση;» διερωτήθη.

Κάλεσε στη συνέχεια τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση να βρουν το σθένος «να υπογράψετε. Εμείς όταν ήταν αναγκαίο υπογράφαμε χωρίς εξουσιοδότηση υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ότι «ερχόμουν με συναινετική διάθεση…» αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «η χώρα ήταν καλύτερα πριν μας οδηγήσετε σε εκλογές για να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα… Χάσαμε έξι μήνες και όλοι οι δείκτες είναι χειρότεροι».

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή την ομιλία του, λέγοντας ότι μας «αποδείξατε ότι καταθέσατε το νομοσχέδιο για μια πρόταση που υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση. Μας είπατε ότι δώσατε μάχη διαπραγμάτευσης, ότι κανένας πρωθυπουργός δεν έφτασε τόσο πολύ να μάχεται, (εννοείται τριήμερο πριν μας βγάλετε από την Ευρώπη, πράγματι κανένας), ότι όταν αισθανόμαστε ότι έκλεινε η συμφωνία εσείς φρενάρατε και μας πήγατε σε δημοψήφισμα και φύγατε από το τραπέζι ενώ σας χώριζαν 60 εκατ. Είναι ωραία τα δημοψηφίσματα και τα θέλαμε και εμείς. Δεν είναι τυχαίο όμως που ο νόμος το απαγορευτεί για τα δημοσιονομικά. Όταν ρωτάμε τους πολίτες, είναι σίγουρο ότι κανένας δεν θα ψηφίσει επιπλέον φόρους. Χαίρομαι που στη σύσκεψη των αρχηγών συμφωνήσατε ότι δεν ήταν για ρήξη».

Ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να «τηρούμε προϋποθέσεις. ‘Ναι’ σε δημοψήφισμα αλλά να υπάρχει καιρός να γίνει συζήτηση. Να υπάρχουν όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες». 

Εξαπέλυσε ακόμη πυρά στην κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει υπό αυτές τις συνθήκες σε δημοψήφισμα: «Στην Βρετανία έχει προαναγγελθεί το δημοψήφισμα 1 χρόνο πριν για να συζητήσουν. Στη δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα; Όχι, στην οικονομία, ναι. Από αστοχίες και ατυχείς πολιτικές που δεν λύνονται με δημοψήφισμα. Αλλιώς θα κάναμε κάθε μία βδομάδα. Όχι μόνο δεν έπρεπε να το κάνετε αλλά να έχετε την τόλμη να υπογράψετε και να πάρετε την ευθύνη». 

«Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη» συνέχισε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν συμμετέχει κανείς. Εμείς μάλιστα ζητήσαμε να συμμετέχουμε, εσείς δεν θέλατε. Εμείς δεν είπαμε ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση». 

Στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την επιτακτικότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη. Σας δώσαμε την ευελιξία να διαπραγματευτείτε. Δεν θα κάνουμε σήμερα ανάλυση της συμφωνίας. Σας το λέω γιατί είπατε ότι έχουμε πιθανότητα όχι δυνατότητα. Μην επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι μας εγκλωβίζετε». 

Για τους «εκβιασμούς» στους οποίους αναφέρθηκε προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Καταλαβαίνουμε την αγωνία του ελληνικού λαού. Ξέρουμε πόσο εκβιάζουν οι δανειστές, εσείς τώρα το ανακαλύψατε. Εμείς πονέσαμε πολλές φορές όταν έπρεπε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Σας καταλαβαίνω. Γιατί κάνετε το καθήκον σας, το εθνικό σας καθήκον που όταν το κάναμε εμείς μας λοιδορούσατε. Για να μην πω τι λέγατε και τι κάνατε…

Δεν θα σας αντιγράψουμε. Σας λέμε μπράβο που κινείστε σε αυτή την κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι αυτά που κάνετε δεν τα θέλετε. Και εσείς όμως καταλαβαίνετε τι περνάγαμε και εμείς. Θα μπορούσα να πω πολλά. Αντηχούν ακόμα αυτά που μας είπατε στη Θεσσαλονίκη και οι υποσχέσεις. Τώρα έρχεστε αντιμέτωπος με την αλήθεια».

Ο κ. Μεϊμαράκης, προς το τέλος της ομιλίας του διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ «σε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή θα συνεχίσει να είναι πυλώνας της Ευρώπης. Σας ευχόμαστε να πετύχετε μια καλή συμφωνία. Δεν κάτσαμε απέξω όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν παίρναμε τις δύσκολες αποφάσεις. Είμαστε μαζί σας για να σωθεί η χώρα». 
Καταλήγοντας, είπε:

«Σήμερα δεν ψηφίζουμε επιμέρους μέτρα, οπότε δεν ήταν ανάγκη ο πρωθυπουργός να αναφερθεί σε αυτά. Την Κυριακή πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει. Και μην μου πείτε ότι δεν έχετε χρόνο γιατί εσείς τον χαλάσατε. Τώρα τελείωσε ο χρόνος, οι αγορές στέκονται, το ευρώ στέκεται και το πρόβλημα το έχουμε εμείς. Δεν ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς όμως σήμερα. Σήμερα ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς μας με την ιστορία και σας λέω ότι η ΝΔ έχει ήσυχη την συνείδηση της, φροντίστε και εσείς να έχετε ήσυχη την συνείδηση κρατώντας την χώρα στην Ευρώπη. Κάποιες λέξεις μας ενώνουν όπως Ελλάδα, Ευρώπη, ευρώ, η κοινή πορεία που έχουμε. Και γι’ αυτό η ΝΔ εγγυάται αυτή την πορεία».

«Έκλεισε το μάτι» στους ΑΝ.ΕΛ. ο Τσακαλώτος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, προέβη σε μία διευκρίνιση, με σαφή πρόθεση να κατευνάσει τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., ο πρόεδρος των οποίων είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την απόρριψη κάθε πρόταση για «μαχαίρι» στις αμυντικές δαπάνες.

«Η πρόταση προβλέπει περικοπές 100 εκατ. ευρώ για το 2015 και 200 εκατ. ευρώ για το 2016. Παρόλο που αναφέρει τις λέξεις “προσωπικό” και “προμήθειες” δεν διευκρινίζει πόσο πρέπει να είναι το ένα και πόσο το άλλο», επεσήμανε, καταλήγοντας ότι το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει πώς θα εξασφαλιστούν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν, καθώς η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».

«Πήγαμε καλά στο δημοψήφισμα για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύεται και δεύτερον, γιατί ο ελληνικός λαός ξέρει ότι εργαζόμαστε υπέρ των πολλών» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Μιχαλολιάκος: «Κανένας δεν ανέφερε τη λέξη μνημόνιο»

Κριτική σε βάρος τον προηγούμενων ομιλητών του γιατί κανείς δεν αναφέρθηκε στη λέξη «μνημόνιο» άσκησε ο επικεφαλής της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος στην ομιλία του για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με βάση την ελληνική πρόταση.

«Το μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί και με αυτή τη συμφωνία δεν καταργείται» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Τα μέτρα θα εξοντώσουν τον ελληνικό λαό, αποτελούν αναμφίβολα ένα μνημόνιο» ενώ είπε πως η Ελλάδα αποτελεί «αποικία χρέους, όπου ο καθένας μπορεί να κατασχέσει ό, τι θέλει».

«Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την Ελλάδα» κατέληξε. 

Παρέπεμψε την κριτική στα… προσεχώς ο Θεοδωράκης

Λακωνικός, εξάλλου, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος αρκέστηκε να επισημάνει ότι το κόμμα του «δεν εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό να φέρει συμφωνία, το απαιτεί». Μια συμφωνία που «θα διατηρεί την Ελλάδα στον φυσικό της χώρο, την Ευρώπη», πρόσθεσε. 

«Τα υπόλοιπα από Δευτέρα…», κατέληξε.

«Ναι»… με βαριά καρδιά ο Καμμένος

Να «ψηφίσουμε κατά συνείδηση έχοντας στο μυαλό μας το συμφέρον του λαού» κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην ομιλία του επί των ελληνικών προτάσεων για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

«Αν ψηφίζαμε με βάση τη συνείδησή μας θα ψηφίζαμε ένα μεγάλο όχι. Θα σας εκφράσω τις απόψεις μου και θα αποφασίσουμε μαζί τι θα κάνουμε» συνέχισε.

Παραδέχθηκε ότι ντρέπεται «που το κείμενο που ήρθε εδώ είναι στα αγγλικά. Δεν το προσυπέγραψα όπως εσύ (είπε απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο) χωρίς να το διαβάσω. Πρωθυπουργοί χωρών που εμείς βάλαμε στην ΕΕ μιλάνε με μίσος για εμάς».

Αναφερόμενος στο κείμενο για τη συμφωνία είπε ότι σε αυτό «μπήκαν διατάξεις αντίθετες με τους νόμους και τα πιστεύω μας… Δεν είναι μνημόνιο, είναι τελική συμφωνία εξόδου από την κρίση. Το κείμενο περιέχει διατάξεις που αντιτίθενται στο σύνταγμα».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «καλούμαστε να υπογράψουμε διατάξεις που αλλιώς συμφωνήθηκαν κι αλλιώς έρχονται».

Ξεκαθάρισε ότι για το προσωπικό (του υπ. Άμυνας) δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ένα ευρώ… Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε μπορείτε να διαπραγματευτείτε παραπάνω απ’ όσα συμφωνούμε. Η συμφωνία αποτελεί συνθηκολόγηση. Συνθηκολόγηση ή άβυσσος».

Συναισθηματικά φορτισμένος, ο κ. Καμμένος στο σημείο αυτό εξέφρασε τον φόβο του όχι για το Grexit αλλά για «τον εθνικό διχασμό και τον εμφύλιο πόλεμο. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη, δεν έχω λαϊκή εντολή. Αν συνεχίσουν να εκτοξεύουν τέτοιες απειλές, ο λαός δεν είναι έτοιμος να το αντέξει. Δεν ξεχνούμε ότι αυτός ο λαός δεν χαμογελά με την συνθηκολόγηση, εξαθλιώνουμε αγρότες, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων» είπε.

«Τα μέτρα είναι πάρα πολύ σκληρά» παραδέχθηκε και συνέχισε: «Χτυπούν τη ναυτιλία… Για να γίνει αποδεκτό το πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη για διαγραφή ή επιμήκυνση χρέους, προκειμένου να γίνει αποδεχτή η λύση». 

Δίνοντας κατευθυντήριες για το τι πρέπει να γίνει στο εξής είπε μεταξύ άλλων: «Αν δεχθούν οι αγρότες τόσο βαριά φορολογία μεγάλο μέρος του αναπτυξιακού πακέτου πρέπει να πάει σε όσους πληγούν… Πρέπει να υπάρχει σαφής αναγραφή του θέματος του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου, αλλιώς δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξήρε τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα, άνισο».

Στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι οι ΑΝΕΛ «με βαριά καρδιά θα στηρίξουμε την κυβέρνηση για να μην επιστρέψουν όσοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των νταβατζήδων».

Ψάχνει τον πάτο του κατήφορου ο Κουτσούμπας

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο μνημόνιο, το μνημόνιο Νο 3» είπε ο γγ του ΚΚΕ από το βήμα της Βουλής, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση για την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. 

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε και το μνημόνιο 3 αλλά και το Grexit εξίσου κακές επιλογές και υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του «ναι» και του «όχι» στο δημοψήφισμα εκβιάστηκαν.

Ασκώντας οξεία κριτική στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι εμπαίζει τον ελληνικό λαό, ότι βαδίζει στα χνάρια του παλαιού κατεστημένου και ότι εκμεταλλεύτηκε τα όνειρα των αριστερών. «Η κυβέρνηση άφησε το λαό απροετοίμαστο στους εκβιασμούς της Ε.Ε» υπογράμμισε. 

«Ο κατήφορος δεν έχει πάτο» σημείωσε.

Στη στήριξη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στάθηκε η Γεννηματά

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στα τελευταία πέντε χρόνια όπου οι Έλληνες «χωρίζονται διαρκώς, μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί… Τώρα διαχωρίστηκαν σε Ευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές».

Η κα. Γεννηματά κάλεσε να «βάλουμε τέλος στον διχασμό που με τον λόγο μας προκαλέσαμε στην κοινωνία. Απαιτούνται δύσκολες, επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, την έξοδο από το ευρώ… Διχάσατε τον λαό για άλλη μία φορά και να οδηγηθεί η χώρα σε δυσκολότερη διαπραγματευτική θέση».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στη συνέχεια πως «συμφωνούμε ότι ο μοναδικός ασφαλής χώρος για την Ελλάδα είναι μέσα στην Ελλάδα και το ευρώ. Για την ασφάλεια και τη δημοκρατία για τη θωράκιση του Έθνους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα όσα είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1992: «Προειδοποίησε για τις δυσκολίες αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πορεία. Το ΠΑΣΟΚ δεν αρνήθηκε ποτέ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει καθαρά τις θέσεις του: Εθνική γραμμή με σαφή τρόπο στη διπλή εντολή από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όχι στη ρήξη, ναι στην ενεργή συμμετοχή στην ευρωζώνη».

Απέδωσε στη συνέχεια την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση: «Φέρνετε τη συμφωνία υπό το βάρος ασφυκτικών περιορισμών. Πολλά μέτρα είναι αναντίστοιχα με τις κόκκινες γραμμές. Εσείς γνωρίζετε που πρέπει να επιμείνετε και πού να υποχωρήσετε».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική ομάδα είπε ότι έχουν χρέος να προχωρήσουν «γρήγορα με ευθύνη για άμεση λύση. Τα πάντα θα κριθούν από το αίσιο τέλος. Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην πρώτη γραμμή για να μείνει η χώρα μέσα στη ζώνη του ευρώ». 

Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ, είπε η κα. Γεννηματά, «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να αξιοποιήσουμε τις επαφές μας με Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Δίπλα μας στάθηκαν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, όπως ο Φ. Ολάντ. O πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε ότι είναι ζήτημα υψίστης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ. Και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έσπασαν την απομόνωση που μας οδήγησε η κυβέρνηση».

Όπως είπε, στη συνέχεις της ομιλίας της: «o λαός απαιτεί ριζική λύση. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για λύση μέσα στο ευρώ. Μια αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη διαπραγμάτευση έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με τραγωδία. Η χώρα απομονώθηκε». 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λέγοντας μεταξυ άλλων: «Τον Δεκέμβριο οι εταίροι ζητούσαν 1 δισ. μέτρα, εσείς τώρα προτείνετε 12 δισ. Οι τράπεζες είναι κλειστές, οι καταθέσεις και οι μισθοί δεν είναι εξασφαλισμένοι».

»Τώρα είναι ώρα να πετύχετε τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός έχει σαφή εντολή να διαπραγματευτεί. Χρειάστηκε και η σημερινή συνεδρίαση για να πείσετε ότι επιθυμείτε λύση, είπε ακόμη και κατέληξε: «Δεν είναι εύκολη αυτή η ώρα για κανέναν… Κύριε πρωθυπουργέ, αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στη νέα γενιά της πατρίδας μας και κυρίως στις μέλλουσες γενιές. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι στα χέρια σας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης