«Ναι» στο νομοσχέδιο για φαρμακευτική κάνναβη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021, 21:07
«Ναι» στο νομοσχέδιο για φαρμακευτική κάνναβη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα πυροδοτήσει μια αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά θα δώσει και λύση σε ένα μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει με τους ασθενείς.

Παράλληλα, καταλόγισε στη ΝΔ «οβιδιακή μεταμόρφωση» σε ό,τι αφορά την αρνητική θέση που είχε όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε αντίστοιχο νομοθέτημα, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της ότι αποφεύγουν να μιλήσουν και να το υπερασπιστούν.

«Αυτό, δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, για το πνεύμα ακριβώς που διέπει την κυβερνώσα παράταξη και το κατά πόσον πραγματικά υπάρχει μια ομογενοποιημένη σύνθεση και αντίληψη για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για μας», ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης.

Έμφαση έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στα ευεργετήματα της φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούσαν να πάρουν την κατάλληλη αγωγή στην Ελλάδα γιατί δεν υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

«Ο προβληματισμός μας παραμένει και είναι ισχυρός, αν πραγματικά η κυβέρνηση και ο υπουργός έχουν την ελάχιστη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Προβληματιζόμαστε για το αν η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που εξέφρασε ο κύριος υπουργός ή αν η θέση της συμπολίτευσης είναι αυτή που εξέφρασε ο κ. Βορίδης, τώρα υπό την κυβέρνηση κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε το 2018 ότι η ψήφιση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη ισοδυναμεί με ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς και ότι ανταγωνιζόμαστε ως χώρα τη γειτονική Αλβανία σε ζητήματα τέτοιου χαρακτήρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης και συμπλήρωσε: «Ενώ θέλουμε πραγματικά και ειλικρινά να βάλουμε πλάτη σ' αυτή την προσπάθεια, δεν μπορούμε. Γιατί πλάτη στο πρόβλημα της εσωκομματικής συνοχής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του δεν θα βάλουμε! Πλάτη στη διαιώνιση της υποκρισίας που επιτρέπει αναστολή των λειτουργιών του Κοινοβουλίου δεν θα βάλουμε! Πλάτη στην πιο παρατεταμένη αναστολή της ομαλής λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών σε όλη την Ευρώπη δεν θα βάλουμε».

Ο κ. Μαμουλάκης επισήμανε ακόμα ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του θα αποχωρήσουν και «δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία ψηφοφορίας-παρωδίας, που βάζει άλλο ένα λιθαράκι στο τείχος της αντιδημοκρατικής εκτροπής που πάει να στήσει ο κ. Μητσοτάκης επ' αφορμή της πανδημίας».

«Δεν ήταν ποτέ η κάνναβη το πρόβλημα της ΝΔ σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν ήταν και οι Πρέσπες. Άλλωστε και η κάνναβη, το σημερινό νομοσχέδιο, "Μικρές Πρέσπες" είναι ουσιαστικά. Το πρόβλημα της ΝΔ ήταν και παραμένει το αίσθημα ιδιοκτησιακής αντίληψης για την εξουσία που διακατέχεται από μια πολύ μεγάλη, μερίδα της συντηρητικής παράταξης και του ακραίου Κέντρου, που φάνταζε να προσβάλλεται από την εισβολή των παρείσακτων της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και νομιμοποίησε το οποιοδήποτε ψέμα», προσέθεσε ο κ. Μαμουλάκης.

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική κατά του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδου, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη και ανεκδιήγητη» τη δήλωση του στο χθεσινό νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

«Ως πατέρας τεσσάρων παιδιών αναρωτιέμαι πραγματικά. Υπάρχει πατέρας ο οποίος χαίρεται που χθες νομοθετήθηκε και πέρασε ένα νομοσχέδιο που καταδικάζει παιδιά να υπομένουν κακοποιητικούς πατέρες; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο το θέτω επί τάπητος και πραγματικά ζητώ μια απάντηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης.

Τέλος, ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στην Κόρινθο, σημειώνοντας πως «έχουν κλείσει δύο 24ωρα και έχουν κατακαεί τριάντα πέντε χιλιάδες στρέμματα και φαίνεται ότι παρά τα πέντε με έξι μποφόρ, δεν είναι και τόσο εύκολη η προσπάθεια της πυρόσβεσης, δεδομένης και της δομικής αδυναμίας του κράτους να παρέχει τις κατάλληλες πρόνοιες, ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό θετική έκβαση».

«Αυτό απλά είναι μια υπενθύμιση και μια εν σύγκριση παράσταση με το Μάτι. Ο κ. Συνολάκης, ο άνθρωπος που έλεγε ότι μέσα σε είκοσι πέντε λεπτά θα μπορούσε να εκκενώσει το Μάτι, είναι απών, είναι εξαφανισμένος», προσέθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021, 21:07