του Φώτη Τριάρχη

Πριν από τις εκλογές, ένας από τους πολλούς που περνούσαν το κατώφλι του γραφείου του Κώστα Καραμανλή, ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό αν θα αλλάξει ηγεσία η ΝΔ σε περίπτωση ήττας.

«Θα μείνει ο Σαμαράς» προέβλεψε εκείνος και ρώτησε με νόημα: «Γιατί, βλέπεις κάποιον να έχει ξεχωρίσει;». Σήμερα, μετά τις εκλογές, ερωτάται πάλι. «Δεν ακούω βουή» απαντάει ο Κώστας Καραμανλής με το γνωστό του ύφος της χρησμοδότησης. Ενώ απορρίπτει τις εκτιμήσεις όσων προβλέπουν αφελώς «αριστερή παρένθεση» στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός διαβλέπει ότι από τους γνωστούς υπάρχοντες «δελφίνους» δεν δείχνει να έχει κάποιος την αδιαμφισβήτητη απήχηση στη βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διατηρούντες ηγετικές φιλοδοξίες είναι αρκετοί: Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη. Ενώ, ισχυρό χαρτί παραμένει πάντα ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κανείς δεν έχει εκφραστεί δημοσίως, ωστόσο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι συγγνωστές οι ηγετικές τους φιλοδοξίες. Το θέμα είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος -τουναντίον- να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος παρά τη βαριά ήττα με 8,5 μονάδες στις βουλευτικές εκλογές. Στα μυστικά δείπνα που διοργανώνονται, ούτε ένας από τους «δελφίνους» αλλά και άλλα στελέχη δεν πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει ο Αντώνης Σαμαράς. Οι πιο ένθερμοι πιέζουν τους έχοντες φιλοδοξίες να εκδηλωθούν. Ενώ γίνονται ήδη συζητήσεις για το πώς θα γίνουν οι διαδικασίες στο Συνέδριο του κόμματος.

«Αν θέλουν από τη βάση, πάμε από τη βάση. Αλλά όχι με ανοικτό μητρώο, όπως προβλέπει το καταστατικό για να μπορούν να ψηφίζουν όποιοι θέλουν, ανεξέλεγκτα. Δεν θα είναι καθαρό το αποτέλεσμα» λένε οι αμφισβητίες του νυν προέδρου. Και προτείνουν να υπάρξει ένα όριο (μέσα στον Φεβρουάριο π.χ.) για να κλείσει το μητρώο, να εκκαθαριστεί και όσοι απομείνουν να αποτελέσουν τη βάση εκλογής της ηγεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το tweet-φωτιά Αντώναρου

Στην υπόθεση ηγεσίας άναψε φωτιές ένας στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Σ’ ένα tweet που ανήρτησε την Τρίτη υποστήριξε ότι όπως είχε προβλέψει αναπάντεχο κοινοτικό επίτροπο (Δ. Αβραμόπουλο) και αναπάντεχη επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (Προκόπη Παυλόπουλο) έτσι θα είναι αναπάντεχος και ο επόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά μάλιστα ο κ. Αντώναρος έκανε και μια διευκρίνιση: «Η ΝΔ έχει ανάγκη ριζική ανατροπή. Πρώτα σε πολιτικό-ιδεολογικο επίπεδο. Κ μετά με ηλικιακή ανατροπή». Η ανάρτηση προκάλεσε ερωτήματα σε πολλούς και πυροδότησε πλήθος συζητήσεων.

Ο «αναπάντεχος» δελφίνος

Οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά τόσο των Σαμαρικών όσο και των Καραμανλικών είναι ότι συγκεκριμένη «ομάδα» εντός της ΝΔ προωθεί την ιδέα ενός νέου προσώπου που θα διεκδικήσει την ηγεσία. Και δείχνουν προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον 37χρονο Απόστολο Τζιτζικώστα.

Είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά, όταν επέλεξε να κατέλθει ως «αντάρτης» στην περιφέρεια, κόντρα στον εκλεκτό της Συγγρού Θ. Καράογλου, μια μάχη από την οποία εξήλθε νικητής. Έχει προκαλέσει, μάλιστα, αρκετές φορές με τις δηλώσεις του (για Χρυσή Αυγή), ενώ πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης