Νέος γύρος έντασης αναμένεται να ξεσπάσει σήμερα, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Μόσχας για την «απάντηση» που προτίθεται να δώσει στην απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο.
Νέος γύρος έντασης αναμένεται να ξεσπάσει σήμερα, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Μόσχας για την «απάντηση» που προτίθεται να δώσει στην απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτεςΟι χθεσινές εκατέρωθεν ανακοινώσεις είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ειδικότερα, χθες το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε σε δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».
Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα».
Το ελληνικό ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί πως η ρωσική ηγεσία είχε πλήρη γνώση για τα όσα συνέβησαν επί ελληνικού εδάφους από τη δράση των Ρώσων διπλωματών.
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι «δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο». Πρόσθεσε, επίσης, πως «πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρόμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».
Η κα Ζαχάροβα άφησε κατ’ αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν προέβη σε σαφείς λεπτομέρειες για τον λόγο που την οδήγησαν στις επίμαχες αποφάσεις και ότι, όπως έχει ξαναπεί το ρωσικό ΥΠΕΞ, πίσω από τις ενέργειες της Αθήνας βρίσκεται ξένος δάκτυλος.
«Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρόμικα παιχνίδια, στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη» πρόσθεσε.
Η Αθήνα απέρριψε τις αιτιάσεις της ρωσικής πλευράς ότι δεν παρουσίασε στοιχεία για τη δράση των διπλωματών επί των οποίων αποφασίσθηκαν κυρώσεις. «Τα στοιχεία, δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους» ήταν η αιχμή του ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ προέβη σε αναδίπλωση σχετικά με την εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών σε προσπάθειες ενίσχυσης των Σκοπιανών διαφωνούντων με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως «Έλληνες επιχειρηματίες, που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις, κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 έως 21.000 δολάρια, για να διαπράξουν βίαιες ενέργειες εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας πως «οι φήμες για εμπλοκή φιλορώσων επιχειρηματιών σε προσπάθειες ενίσχυσης των Σκοπιανών διαφωνούντων με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ανυπόστατες».
Αναδιπλώνοντας τη θέση του, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, ο Ζάεφ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει λόγος υποβολής εγγράφων σε ελληνικούς οργανισμούς που ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με την υποκίνηση – χρηματοδότηση των διαμαρτυριών στα Σκόπια από φιλορώσους επιχειρηματίες, γιατί πρόκειται για δηλώσεις ατόμων που δεν έχουν επιβεβαιωθεί και ειπώθηκαν στις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια προφορικής συνομιλίας».
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης