Με την ψήφιση του νόμου fast track από την Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου, αρχίζει νέο πεδίο δραστηριότητας για το νεοσύστατο Υπουργείο Επικρατείας, στον τομέα της προσέλκυσης και διευκόλυνσης επενδύσεων μεγάλης σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρουν κύκλοι κοντά στον Χάρη Παμπούκη, ο προγραμματισμός των δράσεων για τους επόμενους μήνες επικεντρώνεται αφενός σε διεθνείς επαφές με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων, και αφετέρου στην οργάνωση του νέου υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη προγραμματίζεται τις επόμενες εβδομάδες νέα επίσκεψη του υπουργού στο Κατάρ, στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο και προβλέπει επενδύσεις ύψους έως 5 δισ. ευρώ στους τομείς ακινήτων, τουρισμού, τραπεζών, αεροδρομίων, ενέργειας. Γίνονται επίσης διερευνητικές συζητήσεις για την προετοιμασία πιθανής αντίστοιχης επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί για το επόμενο δωδεκάμηνο είναι η προσέλκυση μιας τουλάχιστον σημαντικής επένδυσης, υψηλής οικονομικής ή τεχνολογικής σημασίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο δραστηριότητας αποτελεί επίσης η διαχείριση των μεγάλων επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά έχουν «κολλήσει» στη γραφειοκρατία. Η απεμπλοκή αυτών των επενδύσεων αποτελεί αρμοδιότητα διυπουργικής επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Επικρατείας θα συμβάλει στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου περιβάλλοντος συνολικά για την επιχειρηματικότητα (και όχι μόνο για τις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας), στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, διευκόλυνση της χρηματοδότησης κ.λπ..

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στη διαδικασία του fast track μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις στους τομείς βιομηχανίας, ενέργειας, τουρισμού, μεταφορών και επικοινωνιών, παροχής υπηρεσιών υγείας, διαχείρισης απορριμμάτων, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, εφόσον πληρούν τουλάχιστον μία από τις εξής προϋποθέσεις:

-το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 200.000.000 ευρώ

-το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 75.000.000 ευρώ και δημιουργεί τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας

-ανεξάρτητα από το συνολικό ύψος της επένδυσης, ποσό τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ επενδύεται ανά τριετία σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, που εντάσσονται στη στρατηγική επένδυση

-από την επένδυση δημιουργούνται τουλάχιστον 250 νέες θέσεις εργασίας

-η επένδυση προάγει την περιβαλλοντική προστασία της χώρας

-η επένδυση δημιουργεί υπεραξία στην Ελλάδα στον χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας, με την έννοια της ποιοτικής ή ποσοτικής αύξησης της γνώσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης