Νέα πρόσωπα στους δήμους της Ηπείρου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014, 12:37
Νέα πρόσωπα στους δήμους της Ηπείρου
Μόνο ένας δήμαρχος, ο δήμαρχος Πρέβεζας, κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του στην Ήπειρο, καθώς ο β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έκρυβε ανατροπές.

Αναλυτικά, ο Θωμάς Μπέγκας θα είναι ο νέος δήμαρχος Ιωαννιτών. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα τμήματα του δήμου, συγκέντρωσε ποσοστό 56,64%, ενώ ο αντίπαλός του Νίκος Γκόντας απέσπασε το 43,36% του εκλογικού σώματος.

Ο συνδυασμός του κ. Μπέγκα είναι πολυσυλλεκτικός με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Γκόντας, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει επί δύο τετραετίες δήμαρχος Ιωαννιτών, υποστηρίχτηκε κυρίως από τη ΝΔ.

Στην Πρέβεζα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο σημερινός δήμαρχος, ο οποίος είχε υποστηριχτεί στις προηγούμενες εκλογές από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Μπαΐλης, ανέρχεται στο 55,19%. Ο αντίπαλός του, ο ανεξάρτητος Δημήτρης Παππάς, έλαβε 44,81%.

Στην Άρτα, σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα, νικητής με ποσοστό 56,38% είναι ο Χρήστος Τσιρογιάννης που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ. Ο αντίπαλός του, επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός, συγκέντρωσε ποσοστό 43,62%.

Ο Γιάννης Λώλος, ο οποίος υποστηρίχτηκε κυρίως από τη ΝΔ, είναι ο νέος δήμαρχος στην Ηγουμενίτσα. Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 100% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Λώλος συγκεντρώνει το 56,7%, έναντι 46,63% του ανεξάρτητου Θωμά Παππά. Ο Γιάννης Λώλος είχε διατελέσει δήμαρχος στον Καποδιστριακό Δήμο Μαργαριτίου.

Με διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων ο Χρήστος Ντακαλέτσης, που υποστηρίχτηκε κυρίως από τη ΝΔ, κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και να είναι ο δήμαρχος Δωδώνης για την επόμενη πενταετία, αφήνοντας πίσω τον Κώστα Κατσανάκη, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2010 με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρήστος Ντακαλέτσης είχε διατελέσει δήμαρχος στον Καποδιστριακό Δήμο Λάκας Σουλίου.

Με ποσοστά 54% επικράτησε ο Βασίλης Σπύρου στον Δήμο Ζαγορίου. Ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου, έμεινε στο 45%. Ο κ. Παπαναστασίου χάνει τις εκλογές έπειτα από μακρά πορεία στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Ο Βασίλης Σπύρου είχε διατελέσει δήμαρχος στον Καποδιστριακό Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου. Και στους δύο συνδυασμούς, βασικός κορμός του ψηφοδελτίου ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Στον Δήμο Ζίτσας, με ποσοστό 54,12% εκλέγεται δήμαρχος ο Μιχάλης Πλιάκος αφήνοντας στη δεύτερη θέση με 45,88% τον απερχόμενο αντιδήμαρχο Βασίλη Γαρδίκο, ο οποίος το 2010 είχε υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πλιάκος είχε θητεύσει στη Νομαρχία Ιωαννίνων ως αντινομάρχης και στην Περιφέρεια Ηπείρου, δίπλα στον Αλέκο Καχριμάνη.

Στην Κόνιτσα με ποσοστό 58,84% κέρδισε τις εκλογές ο Ανδρέας Παπασπύρου, ο οποίος υποστηρίχτηκε κυρίως από τη ΝΔ. Η Ελένη Παπαμιχαήλ, η οποία παλαιότερα είχε θητεύσει ως νομαρχιακή σύμβουλος και υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, έμεινε στο 41,16%.

Στο Μέτσοβο, τη μάχη του β΄ γύρου των εκλογών κέρδισε με ποσοστό 52,83% ο Κώστας Τζαφέας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον απερχόμενο δήμαρχο Νίκο Τσομπίκο με 47,17%. Οι καταβολές και των δύο συνδυασμών είναι από τη ΝΔ.

Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο Μαρίνος Γαρνέλης είναι ο νικητής των εκλογών με 52,4% έναντι του 47,5% που συγκέντρωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος.

Σημειώνεται ότι ο Μαρίνος Γαρνέλης είχε κερδίσει τις εκλογές και το 2010, αλλά έπειτα από προσφυγές ακυρώθηκε η παράταξή του. Και οι δύο συνδυασμοί ήταν ανεξάρτητοι, αλλά κυρίως υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ.

Στον Δήμο Ζηρού, ο επί σειρά ετών δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης είχε αγγίξει το 48% την πρώτη Κυριακή, όμως έχασε τις εκλογές στον β΄ γύρο από τον Νίκο Καλατζή, ο οποίος κέρδισε με ποσοστό 57,22%, από 37% που είχε την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014, 12:37