«Ασαφές αναμάσημα» προηγούμενων ελληνικών σχεδίων χαρακτηρίζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη νέα πρόταση που εστάλη στους δανειστές σήμερα το πρωί από την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν πως οι πιστωτές απέρριψαν την αντιπρόταση της Ελλάδας, θεωρώντας την αναξιόπιστη και ότι δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις τους για την επίτευξη συμφωνίας. Η Αθήνα έστειλε τη νέα εισήγησή της στη σκιά του τελεσιγράφου των Βρυξελλών για αποστολή εναλλακτικής πρότασης πριν από το κρίσιμο τετ α τετ Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επεσήμαναν πως το 3σέλιδο κείμενο αποτελεί μια περίληψη της νέας πρότασης, προσθέτοντας πως η εισήγηση στην τελική της μορφή θα σταλεί σύντομα.

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε νέα πρόταση στους δανειστές, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΝωρίτερα, επικαλούμενο πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως η ελληνική πλευρά έστειλε 3σέλιδο κείμενο με τις θέσεις της στους δανειστές, το οποίο τέθηκε άμεσα επί τάπητος. Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το γεγονός σε δηλώσεις του στο Reuters, λέγοντας πως «λάβαμε νέα πρόταση από την Ελλάδα, την οποία και επεξεργαζόμαστε».

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Αθήνα πρότεινε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Στο 3σέλιδο που εστάλη στις Βρυξέλλες η Αθήνα αναθεωρεί τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα: 0,6% για το 2015 και 1,5% για το 2016Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης) στην αγορά ομολόγων συνολικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Το συγκεκριμένο χρέος αποτελεί «βραχνά» για την Ελλάδα και, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, παρατηρείται αναθεώρηση των στόχων από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, στις τρεις σελίδες του κειμένου που εστάλη στους δανειστές η Αθήνα θέτει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,5% για το 2016. Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. ο συντελεστής να ανέβει από 11 σε 12%). Η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για φόρο 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση δέχεται μόνο την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και απορρίπτει την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Βαρύ κλίμα

Η αποστολή εναλλακτικής πρότασης ήρθε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα δέχεται τα πυρά κορυφαίων Ευρωπαϊκών αξιωματούχων για την απροθυμία της να αποδεχτεί την 5σέλιδη εισήγηση των θεσμών που είχε παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα ζητεί την αγορά ομολόγων, συνολικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ, από τον ESM που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το δίμηνο Ιουλίου-ΑυγούστουΟ ίδιος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε επισημάνει το απόγευμα της Δευτέρας πως «χωρίς εναλλακτικές προτάσεις δεν θα είχε νόημα η συνάντηση» του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Η νέα εισήγηση της Αθήνας παρουσιάστηκε λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, όπου η πιθανότητα ενός «κουρέματος» των ελληνικών εγγυήσεων -στη σκιά της ομαδοποίησης των δόσεων προς το ΔΝΤ- παρουσιάζεται αυξημένη.

Wall Street Journal: «Ο Τσίπρας απέρριψε πρόταση των πιστωτών» 

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» το οποίο υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε προ εβδομάδας πρόταση των δανειστών να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016. Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, οι πιστωτές ζητούσαν περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε πρόταση των δανειστών για παράταση του προγράμματος μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal»Επικαλούμενη τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η «WSJ» αναφέρει ότι οι διαφωνίες για τις προϋποθέσεις που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας και το τι θα συμβεί μετά μπορεί να υπονομεύσουν το σχέδιο αυτό. Φαίνεται, πάντως, ότι υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τους όρους που θα γίνει αυτό αλλά και με το αν θα ακολουθήσει νέο πρόγραμμα ή όχι. Η παράταση μέχρι τον Μάρτιο προφανώς συμπίπτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Με βάση αυτό που προσφέραμε, η Ελλάδα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο του 2016» σημείωσε μια από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,8 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.

Επίσης, σημειώνει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα επέκταση και επιπλέον χρηματοδότηση με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν ακόμη και μειώσεις συντάξεων και αύξηση φορολογικών εσόδων. Ο κ. Τσίπρας, όμως, τις απέρριψε ως «απαράδεκτες», αναφέρει το δημοσίευμα. «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίησή τους» προσθέτει το άρθρο. Ακόμη ένας παράγοντας που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο του 2016.

Μια από τις πηγές δηλώνει ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που, ωστόσο, πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης