Όσο πλησιάζουν οι Τουρκικές εκλογές και η δημοτικότητα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέφτει, τόσο οι προπαγανδιστικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδας από την πλευρά της γείτονος χώρας θα αυξάνονται σε μια προσπάθεια ανάτασης του εθνικού φρονήματος και της συσπείρωσης του λαού γύρω από τον «Σουλτάνο».

Η… προπαγάνδα, λοιπόν, για την ανάταση του εθνικού φρονήματος καλά κρατεί, και στο πλαίσιο αυτό χθες το μεσημέρι (16/12), το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιχείρησε να ανεβάσει και πάλι τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι Ελληνικά αεροσκάφη προσπάθησαν να παρεμποδίσουν Τουρκικά που συμμετείχαν σε εκπαιδευτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρεται δε στην επίσημη ανακοίνωση, ότι η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρότι τα ελληνικά αεροσκάφη προσπάθησαν να την εμποδίσουν.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας

«Τα μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και τα αεροσκάφη AWACS που έχουν διατεθεί από το ΝΑΤΟ διεξήγαγαν εκπαιδευτική αποστολή υπό την ονομασία NEXUS ACE σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για σκοπούς αμοιβαίας εκπαίδευσης», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποστολή NEXUS ACE του ΝΑΤΟ, η οποία έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο, επιχειρήθηκε να παρενοχληθεί από αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά δόθηκε η απαραίτητη απάντηση από τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και η αποστολή του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Τι αναφέρει το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας

Για απόλυτα ψευδείς ισχυρισμούς της Άγκυρας, κάνει λόγο το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας αναφορικά με όσα υποστηρίζει η Τουρκική πλευρά. Αξιόπιστες πηγές του Υπουργείου αναφέρουν πως η συγκεκριμένη τουρκική εκπαιδευτική άσκηση NEXUS ACE, κάθε άλλο παρά «νατοϊκή» ήταν. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν το νατοϊκό AWACS αρνήθηκε να συνεργαστεί.

Επιπροσθέτως οι Τούρκοι παρότι είχαν προγραμματίσει για αυτή την εβδομάδα την εκτέλεση της άσκησης Nexus Ace, δεν είχαν εκδώσει καμία ενημέρωση, καμία NOTAM και κανένα σχέδιο πτήσης. Κατά συνέπεια τα τουρκικά μαχητικά, μπαίνοντας μαζικά στο Αιγαίο παραβίασαν το FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά να απογειωθούν για να προβούν σε αναγνώριση και αναχαίτιση.

Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω οι Τούρκοι δείχνουν προκλητικές διαθέσεις και ενδεχομένως να προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ακραία ένταση ή ακόμη χειρότερα σε ένα «θερμό» επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης