Το δάκτυλο στην ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κουνά το Βερολίνο εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Μπούντεσταγκ για την έγκριση της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δανειακή σύμβαση μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση μη τήρησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων»​ είναι το μήνυμα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε σήμερα τα πυρά του κατά του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, κατηγορώντας τον ότι με συνεντεύξεις στις οποίες επαναφέρει τη συζήτηση για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θέτει σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε εκ νέου πως η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα δεν είναι δεδομένη και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να σταματήσει.

Μάλιστα, επανέλαβε πως η δανειακή σύμβαση μπορεί να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων που εστάλησαν με e-mail στους διεθνείς πιστωτές και οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την επίτευξη συμφωνίας στο πρόσφατο Eurogroup. Εξέφρασε, επίσης, την αμφιβολία του για το κατά πόσο τελικά η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. 

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη για το αν πρέπει η Βουλή να εγκρίνει την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Ενδεικτικό των διαφωνιών αποτελεί το γεγονός ότι την Τετάρτη, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες είπαν -δια βοής- το πρώτο «ναι» σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, την ίδια στιγμή που αρκετοί ήταν εκείνοι που τάχτηκαν υπέρ της απόρριψης της συμφωνίας του Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Bild: «Ψηφίστε όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος»

Τη γραμμή των σκληροπυρηνικών του CDU εκφράζει η Bild. «ΟΧΙ!», είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας, με λευκά γράμματα σε γαλάζιο φόντο. Το σχετικό άρθρο αναφέρεται στην αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Η εφημερίδα καλεί μάλιστα τους αναγνώστες της να βγάλουν φωτογραφίες κρατώντας ψηλά το πρωτοσέλιδο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην «εκστρατεία» υπέρ του «όχι» στην ψηφοφορία.

Στο άρθρο, που συνοδεύει την προτροπή, επισημαίνονται δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Παπανδρέου ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της προς τους εταίρους και δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει δυσκολία στην καταβολή των οφειλομένων στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί «αμφιβολιών για τη διάθεση εξοικονόμησης» των Ελλήνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης