Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

Ρώσος υπήκοος που συνελήφθη στην Ελλάδα την Πέμπτη,  αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσης στην Ουκρανία για «φορολογικές κατηγορίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο πελάτης του διώκεται επειδή υποστήριξε τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος ανατράπηκε σε πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση.

Ο Ρώσος Ευγένιος Καλινίν, ενεργειακός εμπειρογνώμονας, συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών την Πέμπτη, δήλωσε ο δικηγόρος του, κ. Γιάννης Ραχιώτης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

Ο Καλίνιν είναι ένας πολύ γνωστός εμπειρογνώμονας της πετρελαιοβιομηχανίας, δήλωσε ο Ραχιώτης, σημειώνοντας ότι ο πελάτης του ήταν σε ένα τακτικό επαγγελματικό ταξίδι στη χώρα την εποχή εκείνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καλίνιν εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Παρασκευή, και κατόπιν φυλακίστηκε εν αναμονή της παράδοσης στην Αθήνα  αίτησης έκδοσης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ραχιώτη, ο Καλίνιν αντιμετωπίζει απροσδιόριστες κατηγορίες φορολογικών εγκλημάτων, τα οποία φέρονται να προκύπτουν από την προηγούμενη εργασία του ως ανώτατο στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας της Ουκρανίας.

Ο Kalinin ήταν αντιπρόεδρος της TNK-BP Commerce, εταιρείας που εδρεύει στο Κίεβο και ειδικευόταν στην παραγωγή και πώληση προϊόντων αργού πετρελαίου στην Ουκρανία και τη Ρωσία μέχρι το 2011.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2003, λειτουργεί επίσης ένα δίκτυο εφοδιασμού με βενζίνη των σταθμών πώλησης καυσίμων στην Ουκρανία.

Ενώ η ουσία των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Καλίνιν δεν είναι ακόμη σαφής, ο κ. Ραχιώτης πιστεύει ότι είναι πολιτικά παρακινούμενη. Ο δικηγόρος επεσήμανε επίσης ότι «το όνομα του Καλίνιν έχει συμπεριληφθεί σε βάση δεδομένων της διαβόητης ιστοσελίδας της Ουκρανίας Mirotvorets (Ειρηνευτής).

Ο υπερεθνικιστικός διαδικτυακός αυτός χώρος περιέχει  «μαύρη λίστα προδοτών» που υποστηρίζει πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάθε τρόπο». Στον ίδιο κατάλογο, το όνομα του Καλίνιν βρέθηκε  δίπλα σε μεγάλες  διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος προστέθηκε στον «κατάλογο προς εκκαθάριση» τον Νοέμβριο. Αποτέλεσμα ήταν το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να επιπλήξει το Κίεβο επειδή δεν κατέβασε τον δικτυακό αυτό τόπο.

“Αυτή η υπόθεση είναι καθαρά πολιτική. Ο Kαλίνιν περιλαμβάνεται στην περιβόητη λίστα Mirotvorets. Είναι διωγμένος επειδή ήταν υποστηρικτής του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς “, δήλωσε ο κ. Ραχιώτης.

Ρώσοι διπλωμάτες έχουν έρθει σε επαφή με τον Καλίνιν και του έχουν παράσχει “όλη την απαραίτητη προξενική βοήθεια”, ανέφερε η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα, όπως ανέφερε το Sputnik.

Τη σύλληψη του Καλίνιν έχει ήδη καταδικάσει ανώτερος Ρώσος νομοθέτης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Ρωσίας, Franz Klintsevich, δήλωσε ότι «με το να βοηθήσει να πέσει στα χέρια του Κιέβου (ο Καλίνιν), η Αθήνα υπονομεύει την αιώνια σχέση της με τη Ρωσία, με την οποία παραδοσιακά ήταν σύμμαχος».

“Δεν είναι ακόμη αργά σταματήσει. Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να απελευθερώσει τον Ευγένιο Καλίνιν», έγραψε  στο Facebook του.

Άλλη μία  βουλευτής της Κρατικής Δούμα, η Νατάλια Κοκλονσκάγια, υποστήριξε πως η σύλληψη του Καλίνιν είναι πιθανό να πολιτικοποιηθεί και να γίνει εκμετάλλευσής της στη συνεχιζόμενη προεκλογική προεδρική εκστρατεία της Ουκρανίας. Επίσης, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην γίνει πιόνι σε χέρια τρίτου ακολουθώντας απλώς  επίσημες νομικές διαδικασίες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης