Την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, για καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος επίλυσης του Κυπριακού θα ζητήσει η Άγκυρα, η οποία έχει ήδη αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.

Επίσης, θέμα έναρξης συνομιλιών τύπου Καμπ Ντέϊβιντ ή Μπούργκενστοκ θα θέσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στόχος της Άγκυρας είναι να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας, πράγμα για το οποίο «τα πρώτα βήματα θα γίνουν από πλευράς Νταβούτογλου και Παπανδρέου».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «στόχος είναι να πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα στο Νησί, με διαδικασία δίχως διακοπή συνομιλιών στις αρχές του 2010 και πριν από τις εκλογές». Πρόκειται για τις εκλογές Προέδρου στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Η «Σαμπάχ» επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε την υποστήριξη της χώρας αυτής ως εγγυήτριας, για την επιτάχυνση της διαδικασίας συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λονδίνο υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη, ενώ προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να προβεί σε βοηθητικά βήματα μέσω των βάσεών της στο Νησί. Ο κ. Μπράουν προσέγγισε θετικά την πρόταση περί επιτάχυνσης στις συνομιλίες με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «στις 7 Δεκεμβρίου θα μεταφέρει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το μήνυμα ότι είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος στη διαδικασία των συνομιλιών».

Πρόκειται για τη συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στο Λευκό Οίκο.
Η «Σαμπάχ» αναφέρει επίσης, ότι «παρά την απόφαση περί επανεξέτασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η ΕΕ αναμένεται να λάβει το Δεκέμβριο μία απόφαση της εξής μορφής: Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επανεξετάσει την απόφασή της στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Περιμένουμε ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί με λύση».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την επιστολή Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και υπογραμμίζεται ότι «η πρώτη θετική απάντηση ήρθε μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα». Προστίθεται μάλιστα ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 1-2 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ και θα θέσει θέμα έναρξης συνομιλιών, όπως αυτές στο Καμπ Ντέϊβιντ ή στο Μπούργκενστοκ το 2004.

Η προσέγγιση της Αθήνας προς την πρόταση του Ερντογάν, εμείς να προτρέψουμε την τουρκική πλευρά κι εσείς την ελληνική, ήταν θετική. Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούν την επέμβαση της ΕΕ, πέραν του ΟΗΕ, η Άγκυρα αντιτίθεται στο ρόλο αυτό της ΕΕ».

Τέλος, η εφημερίδα γράφει ότι η Άγκυρα «επιθυμεί την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της ΤΔΒΚ, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης