Οι… ιδιαίτεροι χειρισμοί του Μαξίμου δεν πέτυχαν το ποθητό αποτέλεσμα. Σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης, ο νέος εκλογικός νόμος ψηφίστηκε με 179 ψήφους και όχι με 200 που θα επέτρεπαν την ισχύ του από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Οι ζυμώσεις των προηγούμενων ημερών και το «εκλογικό» παζάρι, που ωστόσο οδήγησαν σε πύρρειο νίκη την κυβέρνηση, έδωσαν την ευκαιρία στα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να μιλήσουν για «βαριά κυβερνητική ήττα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ζυμώσεις των προηγούμενων ημερών και το «εκλογικό» παζάρι, που ωστόσο οδήγησαν σε πύρρειο νίκη την κυβέρνηση, έδωσαν την ευκαιρία στα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να μιλήσουν για «βαριά κυβερνητική ήττα»Το πολεμοχαρές κλίμα πάντως και οι εκατέρωθεν κορώνες άφησαν ερωτήματα να πλανώνται και για πολυποίκιλες σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης, ενώ ανέδειξαν νωρίς το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών που αποζητεί το Μαξίμου, καθώς καταρρέει κοινωνικά και δημοσκοπικά.

Το σημείωμα που αποκάλυψε ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι εστάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του Ποταμιού το βράδυ της Τετάρτης -ως άνοιγμα για μετεκλογική συνεργασία- είναι ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το βράδυ της Τετάρτης, σχεδόν μεσάνυχτα, πήραμε ένα μήνυμα. Αποστολέας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τίτλος ήταν αμήχανος. ”ΣΗΜΕΙΩΜΑ εκλογικός νόμος”, αλλά το περιεχόμενο είχε ενδιαφέρον. Ήταν ένα κάλεσμα να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα για να μπορέσει κάποια στιγμή η χώρα να πάει σε κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συμφωνίες. Μας έδινε και διορία 24 ώρες να το σκεφτούμε και να απαντήσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υψηλοί τόνοι κορυφώθηκαν με τη συνήθη, αναμενόμενη οξεία σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη σε καθαρά προσωπικό τόνο.

Με το βλέμμα και στους εσωκομματικούς αντάρτες, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απλή αναλογική «κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν που ανταποκρίνεται σε ένα ιστορικό αίτημα και αποτελεί πάγια διεκδίκηση των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων… Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα της Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας».

Τα βέλη που εξαπέλυσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέλεξε να έχουν στόχο το σκάνδαλο της Siemens -υπόθεση για την οποία είπε πως θα ολοκληρωθεί- αλλά και τις τηλεοπτικές άδειες.

«Εξαντλήσατε, κ. Μητσοτάκη, κάθε θεσμική δυνατότητα για να καθυστερήσει ο διαγωνισμός για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αλλά δεν θα φύγουμε και δεν θα γλυτώσουν κ. Μητσοτάκη, γιατί εμείς θα είμαστε εδώ και μετά το 2019. Θα μείνουμε και θα πληρώσουν όσα τους αναλογούν» τόνισε.

Στη… γωνία επιχείρησε να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ταυτίζοντας το «όχι» τους στον εκλογικό νόμο με τις θέσεις της ΝΔ.

«Δεν κατανοώ ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε να αποδεχτείτε ένα πολιτικό δώρο, να παίξετε σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου, προτιμάτε τον ρόλο του συμπληρώματος της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, όπως είχατε επιλέξει και τον ρόλο του συμπληρώματος στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, με τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη… και διαπράττετε πράγματι ιστορικό ατόπημα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν βαριές, αποδίδοντάς του «κυνικούς τακτικισμούς» με σκοπό την ακυβερνησία, καθώς οδηγείται, όπως είπε, σε εκλογική πανωλεθρία από τη ΝΔ και μεθοδεύει την «ομηρία της νέας κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή… Η απλή αναλογική δεν είναι απειλή για τη ΝΔ αλλά για την ίδια τη δημοκρατία. Αυτός ο εκλογικός νόμος θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο μόνος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ» επεσήμανε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η ΝΔ αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, θα ανοίξει συζήτηση για έναν νέο εκλογικό νόμο-τομή με μικτό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης