Τις παρατηρήσεις του για τις τροποποιημένες ιδέες που παρουσίασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να υποβάλλει εντός της εβδομάδας ο εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας για τη διαπραγματευτική διαδικασία σχετικά με το θέμα της ονομασίας.

Ο Ζόραν Γιόλεφσκι δήλωσε ότι είχε συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια, τόσο με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών και έναν από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, κατά τις οποίες έλαβε οδηγίες σχετικά με την απάντηση που θα επιδώσει η ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, επί της τελευταίας δέσμης ιδεών του κ. Νίμιτς, στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», στο οποίο αναφέρεται ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να αποδεχτούν ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης μία σύνθετη ονομασία, στην οποία ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βόρεια» θα προηγείται του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή θα τίθεται σε παρένθεση.

Επιπλέον, υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, φέρεται να είπε ότι για την ΠΓΔΜ δεν είναι αποδεκτό το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», καθώς αυτό ουσιαστικά αλλάζει το όνομα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης