Νέες διμερείς δράσεις, με βάση τη Συμφωνία Συναντίληψης που έχουν υπογράψει για τη Διασπορά, αποφάσισαν σε συνάντηση εργασίας σήμερα στη Λευκωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο προεδρικός επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, ανακοινώθηκε ότι θα παραστούν στις 8 και 9 Φεβρουαρίου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Νάπολη και Μιλάνο αντίστοιχα, για τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας. Όπως σημειώνεται, στο Μιλάνο οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Ομοσπονδία του Ελληνισμού στην Ιταλία και στη Νάπολη από την εκεί ελληνική κοινότητα με τη συμμετοχή και σχολείων από τις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κ.κ. Κουίκ και Φωτίου ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παραστούν στην επέτειο της Επανάστασης του ‘21 που θα γιορταστεί στην Αδελαΐδα στις 24 Μαρτίου. Την επομένη, 25 Μαρτίου, θα παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει στη Μελβούρνη η εκεί ελληνική κοινότητα. «Στην Αδελαΐδα μαζί με τον κ. Φώτη Φωτίου, στις 24 Μαρτίου ημέρα Κυριακή, θα παραστούμε και στη δοξολογία χοροστατούντος του επισκόπου κκ. Νίκανδρου και στην κατάθεση στεφάνων που θα οργανώσει το γενικό προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στις επετειακές εκδηλώσεις, για τις οποίες θα φροντίσει, όπως πάντα, η πολύ δραστήρια ελληνική κοινότητα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κουίκ.

Εξέφρασε μάλιστα την ιδιαίτερη χαρά του που για πρώτη φορά θα παραστούν στους εορτασμούς της εθνικής επετείου στην Αδελαΐδα και στη Μελβούρνη οι δύο εκπρόσωποι των κυβερνήσεων από Ελλάδα και Κύπρο. Εξίσου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι θα παραστούν από κοινού και στις εκδηλώσεις για τον παγκόσμιο εορτασμό της ελληνικής γλώσσας, που θα πραγματοποιηθούν σε Νάπολη και Μιλάνο και επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τις δηλώσεις του προεδρικού επιτρόπου κ. Φωτίου, «ότι φέτος η Κύπρος, με τη φροντίδα του εδώ υπουργείου Παιδείας, θα κάνει ιδιαίτερα λαμπρές εκδηλώσεις για την Ελληνική, τη Μητέρα όλων των γλωσσών».

Στην ίδια ανακοίνωσή του, ο κ. Κουίκ κάνει ακόμα γνωστό πως στη συνάντησή με τον κ. Φωτίου συζήτησαν και για τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο, όπου θα μεταβούν απόψε, με το Ισραήλ, την Αρμενία, αλλά και τις νέες τριμερείς με Ιορδανία, Ρουμανία και Πορτογαλία, «τις οποίες βάζουμε σύντομα μπροστά», τόνισε κ. Κουίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών συνυπέγραψε την απόφαση του κ. Φωτίου «να καθιερωθεί ετήσια δράση στη μνήμη του Κύπριου πατριώτη Νίκου Μουγιάρη, από τους πλέον επιφανείς ομογενείς του Ελληνισμού, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, στη Νέα Υόρκη όπου διέμενε, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο αλλά και μία ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, για ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό».

Όλα αυτά, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ, «εντάσσονται στους σχεδιασμούς της Ελλάδας, σχεδιασμούς που υπηρετώ ως υφυπουργός Εξωτερικών και που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της πατρίδας μου, την οποία χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας, με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και με βάση το κυβερνητικό Πρόγραμμα. Πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και τις κυβερνητικές θέσεις για τα εθνικά μας θέματα και που ψηφίστηκε στη Βουλή, στο σύνολό του, χωρίς ενστάσεις και αστερίσκους, δύο φορές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2105, δίνοντας και την ψήφο εμπιστοσύνης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης