Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O ίδιος φάνηκε να αρνείται ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει μόνιμη ναυτική βάση στα ΚατεχόμεναΟ Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να μειώσει τον όγκο των στρατευμάτων που διαθέτει στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά αντίθετα προτίθεται να τον αυξήσει.

Σύμφωνα με τη «Milliyet», ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο ψευδοκράτος είναι «σημαντική». Επανέλαβε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004, το οποίο θα ρύθμιζε το θέμα των στρατευμάτων στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
O ίδιος φάνηκε να αρνείται ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει μόνιμη ναυτική βάση στα Κατεχόμενα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Μεγαλόνησος απέχει λίγα λεπτά από τα τουρκικά παράλια και συνεπώς δεν χρειάζεται κατασκευή μόνιμης εγκατάστασης. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κατασκευής βάσης στο μέλλον, κάνοντας λόγο για ψυχολογικό παράγοντα.

Προσέθεσε, δε, αιχμηρά ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάλογη εγγύτητα στην Κύπρο.
Οι δηλώσεις γίνονται μετά την ανακοίνωση από το Βερολίνο για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στα τέλη του μήνα. Μολονότι η σχέση της Τουρκίας και της Γερμανίας είχε επιδεινωθεί ραγδαία, ιδίως εξαιτίας μιας σειράς συλλήψεων Γερμανών πολιτών στην τουρκική επικράτεια, η Άγκυρα και το Βερολίνο επιδιώκουν το τρέχον διάστημα διπλωματική αποκλιμάκωση.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ερντογάν θα συναντηθεί δύο φορές με την Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο την πρώτη ημέρα, ενώ οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες τη δεύτερη.

Επίσης, οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρες εξετάζει κατά πόσον υπάρχει περιθώριο εκ νέου έναρξης των διαπραγματεύσεων που έχουν «παγώσει» μετά τις άκαρπες προσπάθειες στο Κραν Μοντανά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης