Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι εκλέγονται σε όλη την Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ’ όλα είχε ο… μπαξές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δημότες ανά την ελληνική επικράτεια άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Νέα πρόσωπα, ανατροπές της τελευταίας στιγμής και αναστεναγμοί ανακούφισης επεφύλαξε το αποτέλεσμα της κάλπης στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεύτερη συνεχή θητεία εξασφάλισε ο Γιώργος Καμίνης (51,40%), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (48,60%). Στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης ο Χρήστος Κορτζίδης (46,50%) πλήρωσε το… μάρμαρο του φονικού συμβάντος σε Λούνα Παρκ, το οποίο δεν είχε άδεια λειτουργίας. Νικητής αναδείχτηκε τελικά ο Γιάννης Κωνσταντάτος (53,50%).

Αίσθηση προκάλεσε η εκλογή του Άρη Βασιλόπουλου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη αντιπαράθεση για τα υπέρ και τα κατά της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του πως η νέα διοίκηση του Δήμου θα κάνει ό, τι μπορεί για να γίνει το γήπεδο. Ο Άρης Βασιλόπουλος εκλέχτηκε δήμαρχος με 18,32%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή με 17,97%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O γιατρός Κώστας Πελετίδης, με την υποστήριξη του ΚΚΕ, εξελέγη νέος δήμαρχος Πατρέων με ποσοστό 63,53%, ενώ απίστευτη εξέλιξη είχε η εκλογική μάχη στον Δήμο Σερρών, όπου ο Πέτρος Αγγελίδης, με τον συνδυασμό «Δημοτική Πρωτοβουλία Σερρών», επανεκλέχθηκε δήμαρχος με μόλις 13 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό του Σταύρο Φωτιάδη (50,02% – 49,98%, ψήφοι 19016-19003).

Πρώτο στην εκτίμηση των πολιτών της Ξάνθης και της Ροδόπης ήρθε το μειονοτικό κόμμα «Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Ξάνθη, με ενσωματωμένο το 99,11% των ψήφων, το ΚΙΕΦ έρχεται πρώτο με ποσοστό 26,03%. Ακολούθως στη Ροδόπη, με ενσωμάτωση 100,00%, το κόμμα της μειονότητας λαμβάνει 41,08%.

Στη Μύκονο ο Κωνσταντίνος Κουκάς, ετών 32, εξελέγη νέος δήμαρχος του νησιού και έγινε έτσι ένας από τους νεαρότερους σε ηλικία δημάρχους της χώρας. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Δράσης» επικράτησε του αντίπαλού του, Αντρέα Φιορεντίνου, με 221 ψήφους διαφορά (52,51%-47,49%).
Ενδεικτικό του θρίλερ που βίωσαν αρκετοί υποψήφιοι κατά τη διάρκεια του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί η περίπτωση στα Ανώγεια. Εκεί το αποτέλεσμα κρίθηκε στη μια ψήφο. Ο Εμμανουήλ Καλλέργης, με τον συνδυασμό «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση, Ανώγεια Μπροστά», προηγήθηκε για μια ψήφο του Σωκράτη Κεφαλογιάννη με το συνδυασμό «Ενωτική Δημοτική Κίνηση – τ’ Ανώγεια του Μέλλοντος».

Οι νέοι δήμαρχοι στην Αττική:
Κηφισιάς: Θωμάκος Γιώργος
Αιγάλεω: Μπίρμπας Δημήτριος
Αμαρουσίου: Γιώργος Πατούλης (από τον α’ γύρο)
Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Κωνσταντέλλος Γρηγόριος
Γλυφάδας: Παπανικολάου Γεώργιος
Αλίμου: Κονδύλης Ανδρέας
Αργυρούπολης – Ελληνικού: Κωνσταντάτος Γιάννης
Ηλιούπολης: Βαλασόπουλος Βασίλειος
Αγίου Δημητρίου: Ανδρούτσου Μαρία
Δάφνης – Υμηττού: Σταυριανουδάκης Μιχαήλ (από τον α’ γύρο)
Νέας Σμύρνης: Τζουλάκης Σταύρος
Καλλιθέας: Κάρναβος Δημήτριος
Βύρωνα: Κατωπόδης Γρηγόριος
Καισαριανής: Κοντόσταυλος Γεώργιος
Αγίας Παρασκευής: Σταθόπουλος Ιωάννης
Χαλανδρίου: Ρούσσος Συμεών
Παπάγου – Χολαργού: Αποστολόπουλος Ηλίας
Παλαιού Φαλήρου: Χατζηδάκης Διονύσιος (από τον α’ γύρο)
Ζωγράφου: η Καφατσάκη – Βλάχου Σ.
Πεντέλης: Στέργιου Καψάλης Δ.
Γαλατσίου: Μαρκόπουλος Γεώργιος
Κερατσινίου – Δραπετσώνας: Βρεττάκος Χρήστος
Μοσχάτου – Ταύρου: Ευθυμίου Ανδρέας
Περάματος: Λαγουδάκης Ιωάννης
Νίκαιας – Ρέντη: Ιωακειμίδης Γεώργιος (από τον α’ γύρο)
Κορυδαλλού: Κασσιμάτης Σταύρος
Σαρωνικού: Σωφρονής Γεώργιος
Λαυρεωτικής: Λουκάς Δημήτριος
Περιστερίου: Ανδρέας Παχατουρίδης (από τον α’ γύρο).

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης εξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος καθώς έλαβε ποσοστό 58,11% στον β’ γύρο των εκλογών έναντι του Σταύρου Καλαφάτη που συγκέντρωσε το 41,89% των ψήφων. Στους υπόλοιπους δήμους του νομού, προέκυψαν οκτώ νέοι δήμαρχοι, ενώ σε άλλους έξι δήμους οι απερχόμενοι δήμαρχοι κέρδισαν την επανεκλογή τους.

Οι νέοι δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης:
Δήμος Καλαμαριάς: Θεοδόσης Μπακογλίδης
Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Σίμος Δανιηλίδης (για έκτη συνεχή φορά)
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Λάζαρος Κυρίζογλου (από τον α’ γύρο)
Δήμος Θέρμης: Θεόδωρος Παπαδόπουλος (από τον α’ γύρο)
Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (από τον α’ γύρο)
Δήμος Βόλβης: Διαμαντής Λιάμας
Δήμος Δέλτα: Ευθύμιος Φωτόπουλος
Δήμος Θερμαϊκού: Γιάννης Μαυρομάτης
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Πέτρος Σούλας
Δήμος Λαγκαδά: Γιάννης Καραγιάννης
Δήμος Παύλου Μελά: Δημήτρης Δεμουρτζίδης
Δήμος Χαλκηδόνας: Γιάννης Τσουκνιδάς
Δήμος Ωραιοκάστρου: Αστέριος Γαβότσης

Στερεά Ελλάδα

Ανατροπές σημειώθηκαν στους περισσότερους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Ο Δήμος της Λαμίας άλλαξε χέρια ύστερα από 16 χρόνια. Ο Γιώργος Κοτρωνιάς (46,65%) δεν κατάφερε να επικρατήσει, βλέποντας τον Νίκο Σταυρογιάννη (53,35%).

Στον Δήμο Χαλκιδέων ο Χρήστος Παγώνης κέρδισε με 51,22%, ενώ στον Δήμο Λειβαδιάς η Γιώτα Πούλου ήταν εκείνη που έκοψε πρώτη το νήμα με 56,24%. Στον Δήμο Καρπενησίου ο Νίκος Σουλιώτης δεν χρειάστηκε να ανησυχεί για τη δεύτερη Κυριακή, καθώς είχε επικρατήσει με 60,54% από τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στον Δήμο Αγρινίου ο Γιώργος Παπαναστασίου επικράτησε άνετα με 66,87%.

Πελοπόννησος
Νέος δήμαρχος Πύργου εξελέγη ο Γαβριήλ Λιατσής με ποσοστό 50,66%, ο οποίος επικράτησε του αντιπάλου του Τάκη Αντωνακόπουλου με λίγες εκατοντάδες ψήφους διαφορά. Στον Δήμο Καλαμάτας ο Παναγιώτης Νίκας εξασφάλισε τη νίκη από τον α’ γύρο με 54,03%.

Στον Δήμο Κορινθίων ο Αλέξανδρος Πνευματικός ήρθε πρώτος με 50,08%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Νανόπουλο Βασίλειο με 49,92%. Στον Δήμο Σπάρτης ο Ευάγγελος Βαλιώτης ήταν ο μεγάλος νικητής με 59,13%. Στον Δήμο Τρίπολης ο Δημήτριος Παυλής νίκησε με 50,28%, αφήνοντας δεύτερο τον Ιωάννη Σμυρνιώτη με 49,72%.

Ήπειρος
Στην Πρέβεζα ο Χρήστος Μπαΐλης (54,74%) μπορεί να υπερηφανεύεται πως ήταν ο μοναδικός δήμαρχος στην Ήπειρο που κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του, καθώς οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές έκρυβαν πολλές ανατροπές. Στον Δήμο Ιωαννιτών πρώτος ήρθε ο Θωμάς Μπέγκας (57,39%), στον Δήμο Αρταίων ο Χρήστος Τσιρογιάννης (57,21%), στον Δήμο Ηγουμενίτσας ο Ιωάννης Λώλος (57,07%).

Θεσσαλία
Στον Δήμο Βόλου ο Αχιλλέας Μπέος εκλέχτηκε με διψήφια διαφορά δήμαρχος, συγκεντρώνοντας ποσοστό 53,13%, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους επικριτές του μετά τα σκάνδαλα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Στον Δήμο Λαρισαίων νικητής βγήκε ο Απόστολος Καλογιάννης με 54,47%, στον Δήμο Καρδίτσας ο Φώτιος Αλεξάκος με 55,37% και στον Δήμο Τρικκαίων ο Δημήτρης Παπαστεργίου (53,02).

Μακεδονία

Ο νέος δήμαρχος Νάουσας Νίκος ΚουτσογιάννηςΣτον Δήμο Βέροιας νικητής εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης (54,10%) και στον Δήμο Έδεσσας ο Δημήτριος Γιάννου (60,02%). Στον Δήμο Κατερίνης ο Σάββας Χιονίδης εκλέχτηκε δήμαρχος από τον α’ γύρο με 50,50%. Στον Δήμο Κιλκίς ο Δημήτρης Σισμανίδης συγκέντρωσε το 50,77%, ενώ στη Νάουσα ο Νίκος Κουτσογιάννης (60,36%) έκανε την ανατροπή και επικράτησε του απερχόμενου δημάρχου Τάσου Καραμπάτζου. Στον Δήμο Πέλλας ο Γρηγόρης Στάμκος ήρθε πρώτος με 50,32%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Νίκο Παπανικολάου με 49,68%.

Στον Δήμο Πολυγύρου ο Αστέριος Ζωγράφος εξασφάλισε τη δημαρχία από τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με 66,43%. Στον Δήμο Σερρών, στο απόλυτο ντέρμπι, ο Πέτρος Αγγελίδης επικράτησε με 50,02%, αφήνοντας δεύτερο τον Στέφανο Φωτιάδη με 49,98%. Στον Δήμο Γρεβενών ο Γιώργος Δασταμάνης εξελέγη δήμαρχος από τον α’ γύρο με 50,45%, ενώ στον Δήμο Καστοριάς ο Ανέστης Αγγελής επικράτησε άνετα με 60,33%.

Στον Δήμο Κοζάνης ο Λευτέρης Ιωαννίδης επικράτησε με 57,38%, ενώ στον Δήμο Φλώρινας ο Γιάννης Βοσκόπουλος νίκησε με 50,42%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Στάθη Κωνσταντινίδη με 49,58%. Στον Δήμο Δράμας ο Χριστόδουλος Μαμσάκος κέρδισε με 50,82%, αφήνοντας δεύτερο τον Κυριάκο Χαρακίδη με 49,18%. Στον Δήμο Καβάλας η Δήμητρα Τσανάκα σημείωσε εντυπωσιακή νίκη, συγκεντρώνοντας 57,55%.

Θράκη

Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης ο Βαγγέλης Λαμπάκης εξασφάλισε τη δημαρχία από τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με 55,33%, ενώ το ίδιο συνέβη και στον Δήμο Κομοτηνής με τον Γεώργιο Πετρίδη (56,11%). Στον Δήμο Ξάνθης ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος είναι ο επόμενος δήμαρχος (51,14%).

Κρήτη
Στον Δήμο Αγίου Νικολάου ο Αντώνης Ζερβός επικράτησε με 54%, στον Δήμο Ηρακλείου ο Βασίλης – Γιώργος Λαμπρινός με 59,24%, στον Δήμο Ιεράπετρας ο Θεοδόσιος Καλαντζάκης με 58,56% και στον Δήμο Χανίων ο Αναστάσιος Βάμβουκας (59,88%).

Οι νέοι περιφερειάρχες

Η ΝΔ ήταν η νικήτρια του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, κερδίζοντας τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου. Στην Περιφέρεια Αττικής επικράτησε τελικά η Ρένα Δούρου (50,82%).

Ηδη, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης αναδείχτηκε νικητής από τον πρώτο γύρο, με 110.746 ψήφους και ποσοστό 50,83%, έναντι της βασικής αντιπάλου του και βουλευτή Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγας Γεροβασίλη που έλαβε 24,58% (53.543 ψήφοι).

Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) επανεκλέγεται με 55% έναντι του Νίκου Τσιλιμίγκα (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΔΗΜΑΡ) με 45,24%. Στην Αν. Μακεδονία-Θράκη ο Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ) αναδείχτηκε νικητής με 54,73% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) με 45,27%. Στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΝΔ) επανεκλέγεται με 58,67% έναντι του Οδυσσέα Βουδούρη (ΣΥΡΙΖΑ) με 41,33%.

Στη Στερεά Ελλάδα ο Κώστας Μπακογιάννης (ανεξάρτητος με καταβολές στη ΝΔ) με 55,81% κερδίζει τον Βαγγέλη Αποστόλου (βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ) με 44,19%. Στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΝΔ) κερδίζει -με την μέχρι τώρα καταμέτρηση- με 55,79% τον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΠΑΣΟΚ), που λαμβάνει 44,21%.

Στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάνα Καλογήρου (ΝΔ) κερδίζει με 53,58% τον απερχόμενο περιφερειάρχη Θανάση Γιακαλή (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) με 46,42%. Στα Ιόνια Νησιά νικητής αναδεικνύεται ο Θόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας 60,02% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου (ΝΔ) που παίρνει 39,98%. Στην Κρήτη επανεκλέγεται ο Σταύρος Αρναουτάκης (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) με 64,45% έναντι του Σεραφείμ Τσόκα (ΝΔ) με 35,55%.

Ο ανεξάρτητος Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κ. Μακεδονία αναδεικνύεται μεγάλος νικητής στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με 70,92% έναντι του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη με ποσοστό 29,08%. Ο ανεξάρτητος Θόδωρος Καριπίδης αναδεικνύεται νικητής στη Δ. Μακεδονία με 56,65% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή (ΝΔ). Τέλος, ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) Απόστολος Κατσιφάρας επανεκλέγεται με 51,53% έναντι του Ανδρέα Κατσανιώτη (ΝΔ) με 48,47%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης