Την ανάγκη να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να αντλήσει η Ελλάδα κοινοτικά κονδύλια που υπάρχουν για τις φυσικές καταστροφές, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες των δήμων Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και ‘Ηλιδας, που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τις πληγείσες οικογένειες. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς του νομού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε αφού εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών, να προγραμματιστούν άμεσες και συντονισμένες παρεμβάσεις του υπουργείου και του ΕΛΓΑ για την καταγραφή και την καταμέτρηση των ζημιών ώστε να προχωρήσει άμεσα η υποβολή των σχετικών δηλώσεων για την άμεση αποζημίωση των εν λόγω ζημιών.

Ερώτηση στην Ευρωβουλή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, απάντησε σε ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, με αφορμή τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο. Ο επίτροπος τονίζει ότι υπάρχουν Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) τα οποία μπορούν τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν.

«Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά καθεστώτα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, έκτακτες συνθήκες ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές», τονίζει στην απάντησή του.

Τι ρωτά ο Ν. Ανδρουλάκης;

«Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το νησί της Ζακύνθου υπέστη μία τρομακτική οικολογική καταστροφή. Πάνω από 30.000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο της ορεινής ζώνης του νησιού έγιναν στάχτη από περίπου 80 φωτιές. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται δάση με δέντρα ηλικίας 200 ετών, ελαιώνες και ποιμνιοστάσια. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η μοναδική πηγή εισοδήματός τους από τους ελαιώνες και την κτηνοτροφία καταστράφηκε από τη φωτιά. Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των πληγεισών περιοχών να αποζημιωθούν για την καταστροφή που υπέστησαν;

Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεισφέρει στη διόρθωση της οικολογικής καταστροφής που υπέστη το νησί;

Έχοντας υπόψη πως σε λίγο θα αρχίσουν οι βροχές, θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει αντιπλημμυρικά έργα για την αποφυγή περαιτέρω καταστροφών;».

Η απάντηση του κ. Hogan έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της, η ΕΕ έχει θεσπίσει σειρά μέσων που μπορούν να κινητοποιηθούν από τα κράτη μέλη/περιφέρειες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα.

Μέσω των οικείων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), τα κράτη – μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού και παραγωγικού δυναμικού που υπέστη ζημιές από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα. Επιπλέον, τα ΠΑΑ μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων με στόχο τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων που επιφέρουν τα ως άνω γεγονότα σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δάση.

Τα ΠΑΑ μπορούν να παράσχουν επίσης στήριξη για τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης κινδύνου. Ωστόσο, οι εν λόγω ενέργειες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος ή τις ζημίες που καλύπτονται από τα μέτρα ασφάλισης του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Σημειώνεται ότι η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού ΠΑΑ 2014-2020 δεν στηρίζει μέτρα διαχείρισης κινδύνου.

Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά καθεστώτα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, έκτακτες συνθήκες ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα έχει πράγματι θεσπίσει στο παρελθόν τέτοια καθεστώτα ενίσχυσης».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του περιφερειακού προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020, μπορεί να στηρίξει αντιπλημμυρικές και αντιπυρικές παρεμβάσεις υπό τον θεματικό στόχο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθώς και της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης