Της Άντζελας Πεΐτση

«Πανωλεθρίαμβο» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Νίκος Ρωμανός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr, υπογραμμίζοντας πως «ουσιαστικά δεν έκλεισε καμία διαπραγμάτευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου για την παντελή απουσία του «στις δηλώσεις θριάμβου» σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup, σχολιάζοντας πως αυτή η απουσία του, επιβεβαιώνει τον «πανωλεθρίαμβο» των συνομιλιών. «Μου κάνει εντύπωση που δε βγήκε ο Υπουργός Οικονομικών «πρώτος – πρώτος» να πανηγυρίσει. Τον είδατε πουθενά; Που χάθηκε; Τόση περηφάνια νοιώθει για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης – παρωδία, που κρύφτηκε;», διερωτήθηκε με ιδιαίτερα ειρωνική διάθεση.

Και παρατήρησε: «Εμείς περιμέναμε τόσο καιρό να κλείσει η διαπραγμάτευση. Μας έλεγαν για «κόκκινες γραμμές» οι οποίες όπως ανέφεραν θα ήταν η προνομοθέτηση και τελικά δέχθηκαν όχι μόνον την προνομοθέτηση -η οποία ήταν υπό αίρεση- αλλά δέχθηκαν κανονική νομοθέτηση. Σας θυμίζω ότι γινόταν συζητήσεις για να νομοθετηθούν κάποια πράγματα, το τονίζω υπό αίρεση, ώστε αν δεν πιαστούν κάποιοι στόχοι, να ισχύουν από το 2019 και μετά. Τελικά, οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος δέχθηκαν «κανονική νομοθέτηση» από τώρα για το 2019. Αυτή τη στιγμή έχουν νομοθετήσει πράγματα που θα ισχύσουν έτσι κι αλλιώς και ο κόσμος ακόμα δεν το έχει καταλάβει».

Η επιστροφή του ΔΝΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως «τώρα» πανηγυρίζει ενώ πριν ένα μήνα φώναζε πως έπρεπε να φύγει και πριν από ένα χρόνο διέρρεε υποκλοπές συνομιλιών του. «Απλά δέχθηκαν ό,τι ζητούσε το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανός και ανέφερε: «Δέχθηκαν, αυτά που ακούγονται για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και μείωση του αφορολογήτου, που επίσης δεν ξέρουμε σε ποιο ποσό θα καταλήξει. Έφυγε τελείως η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα –που αποτελούσε τη σημαία τους- κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ, πως δεχόμασταν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ενώ εκείνοι δέχονται 3,5% για μετά το 2019 χωρίς να γνωρίζουμε το χρονικό όριο του μέχρι πότε δέχονται αυτό το πλεόνασμα».

«Πανηγυρίζουν πως θα καταφέρουν να υπερβούν το 3,5%. Αφήνω δηλώσεις τύπου, «ένα ευρώ θα μπαίνει από τη μία τσέπη κι ένα ευρώ θα βγαίνει από την άλλη». Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο διαφορετικά δε θα μιλούσαν για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ δε θα υπήρχε καν θέμα για την παρουσία του ή μη στο πρόγραμμα, με όλο αυτό τον κύκλο συζητήσεων γύρω από το Ταμείο».

«Δέχθηκαν λοιπόν το 3,5% και λένε πως θα φτάσουν και στο 5% που αν το πιάσουν θα φέρουν μέτρα για μειώσεις φορολογικών συντελεστών κ.λ.π.», σημείωσε.

Η πραγματικότητα για τους στόχους

«Πρόκειται για μία μεγάλη κωμωδία αποτελεί το δεύτερο «γελοίο» κομμάτι των όσων ακούμε», σχολίασε επικριτικά ο Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, εξηγώντας παράλληλα: «Αυτό ισχύει έτσι κι αλλιώς. Εμείς ως Κυβέρνηση, το είχαμε εφαρμόσει από το 2014. Αυτοί το έκαναν φέτος με το «μποναμά» στους συνταξιούχους που τον ονόμασαν 13η σύνταξη. Αυτό, δε χρειάζεται ούτε καμία προ-νομοθέτηση ούτε καμία νομοθέτηση. Αυτό ισχύει έτσι κι αλλιώς. Όλες οι κυβερνήσεις που υπερβαίνουν τους στόχους, έχουν το ελεύθερο σε συνεννόηση με τους εταίρους, να ελαφρύνουν «όποια» από τις κοινωνικές ή επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών, κρίνουν πως χρειάζονται στήριξη και πρέπει να τους ελαφρύνουν».

Υπενθύμισε πως ως τότε Κυβέρνηση η ΝΔ, το είχε εφαρμόσει με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος.

Το χρέος

«Και φυσικά δε βγήκε τίποτα ούτε για το χρέος, ούτε για την ποσοτική χαλάρωση, που είχαν κάνει σημαία», είπε ο κ. Ρωμανός. Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr για το τι μπορεί να κάνει τότε η ΝΔ, σε ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας με βάση τις έως και σήμερα δημοσκοπήσεις, επεσήμανε: «Τα μέτρα θα ψηφιστούν τώρα. Απλά θα ισχύουν από το 2019. Και από τώρα … βλέπω μπροστά μου… το σενάριο… να έχουν βγει στους δρόμους και να διαδηλώνουν εναντίον των μέτρων που οι ίδιοι σήμερα θα ψηφίσουν».

«Επειδή ακόμα, δεν έχουμε δει τίποτα. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως θα επιστρέψουν οι θεσμοί αλλά ούτε και το πότε. Καμία διαπραγμάτευση δεν έκλεισε και συνεχίζεται η αβεβαιότητα όλων αυτών των μηνών, με τις γνωστές επιπτώσεις στην αγορά, στην ανεργία και παντού. Εμείς λοιπόν, ως ΝΔ, σ’ αυτό το σενάριο που το χαρακτηρίζω ως «σουρεαλιστικό» δεν πρόκειται να μετέχουμε λέγοντας συγκεκριμένα πράγματα, αφού δεν γνωρίζουμε το «τι» συγκεκριμένο θα έρθει», παρατήρησε και τόνισε: «Θα περιμένουμε να δούμε την κατάσταση όταν αναλάβουμε. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό προϋποθέτει να γίνουν εκλογές, που εγώ προσωπικά δε βλέπω να έχουν καμία διάθεση να προσφύγουν. Αυτοί θα προσπαθήσουν να μείνουν –αν γίνεται- ακόμα κι έξι ώρες παραπάνω στην εξουσία παραδίδοντας το απόγευμα αντί για το πρωί της ίδιας μέρας», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Πολύ απλά σας αναφέρω πως αν αυτή η συνέντευξη γινόταν πριν από έξι μήνες, άλλες θα ήταν οι ερωτήσεις. Αν γινόταν εκλογές, όπως ζητάει η ΝΔ εδώ και τόσο καιρό, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Δε θα ήμασταν απέναντι σε όλα αυτά τα διλλήματα που έχουμε τώρα, τα οποία έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση με τις πολιτικές που ασκεί. Και αντιλαμβάνεστε πως θα είναι τελείως διαφορετικά με εκείνα που θα έχουμε όταν θα βγούμε εμείς κυβέρνηση και θα γνωρίσουμε την πραγματικότητα των όσων υποκρύπτουν οι σημερινοί κυβερνώντες εδώ και τόσο καιρό. Οπότε δεν έχει νόημα ν’ απαντήσουμε θεωρητικά σε κάτι».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, στο zougla.gr ο κ. Ρωμανός, μίλησε για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τη «Συμφωνία Αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες καθώς και για την ιδιαίτερα νευραλγική θέση που ανέλαβε, αυτή τους Αναπληρωτή Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ. «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστών νέων ανθρώπων, που δεν μας ακούν, καν. Έχουν γυρίσει την πλάτη και σε μας και σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Το πρώτο λοιπόν στοίχημά μας –το οποίο φαίνεται πως κερδίζεται- είναι να τους πλησιάσουμε, να τους ακούσουμε, να αναπτύξουμε διάλογο επιχειρημάτων μαζί τους. Τους πείθουμε πλέον για τη φερεγγυότητα του Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Νίκου Ρωμανού:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης