Πατήστε εδώ για να δείτε λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Eurogroup

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όλα δείχνουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία θα παίξουν οι γραφειοκράτες του Euroworking GroupΚορυφώνεται το θρίλερ των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων ωρών.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των τριών θεσμών, έδωσαν τη θέση τους σε μία… fast-track συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία θα διαδεχθεί ένας νέος κύκλος συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ, Κλάους Ρέγκλινγκ και Μάριο Ντράγκι, που θα ξεκινήσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, τα… κομπιουτεράκια των εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων θα πάρουν φωτιά, προκειμένου να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Mένει να φανεί εάν η… εν εξελίξει νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου θα καταλήξει… σε νέα σφαγήΩστόσο, σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται σε εξέλιξη μία άνευ προηγουμένου διελκυστίνδα, προκειμένου να βρεθεί η ισορροπία… τρόμου μεταξύ των ελληνικών προτάσεων και των απαιτήσεων των δανειστών.

Στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, θα συγκληθεί εκ νέου σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες.
 
Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε τεταμένο κλίμα, στον απόηχο του εγγράφου που απέστειλε η πλευρά των θεσμών, στις 5:00 το πρωί της Τετάρτης. Η νέα επιστολή των δανειστών ουσιαστικά πετά στον κάλαθο των αχρήστων την πρόταση της Αθήνας, η οποία σε πρώτο χρόνο είχε χαρακτηριστεί ως μία καλή αρχή για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων. 

Παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν κάνουν λόγο για πολιτική λύση, όλα δείχνουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας θα παίξουν οι γραφειοκράτες του Euroworking Group.

Δίχως αμφιβολία πρόκειται για μία… εν εξελίξει νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, που μένει να αποδειχθεί εάν η σύγχρονη «βεντέτα» ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους θα καταλήξει… σε νέα σφαγή.

Πού διαφωνούν κυβέρνηση και θεσμοί

Εργασιακά – Συντάξεις: Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017, ενώ η κυβέρνηση προτείνει αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, με ένα διαφορετικό πλαίσιο, από το 2020.

Παράλληλα, στην πρόταση των εταίρων δεν αναφέρεται τίποτα για τα εργασιακά.

Οι θεσμοί ζητούν να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις περίθαλψης και συνταξιοδότησης του ΟΓΑ με τα άλλα ταμεία ή να καταργηθεί ο ΟΓΑ και να απορροφηθούν οι ασφαλισμένοι του από το ΙΚΑ.

Επιπλέον, δεν θέλουν να αυξηθεί η ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων κατά 3,9 μονάδες, η οποία θα επιβαρύνει κατά 1% τους μισθωτούς και 2,9% τις επιχειρήσεις, αλλά να αυξηθεί η εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους από 4 στο 6% και να επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις. Η Αθήνα ζητεί να αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων στο 5%.

Επίσης, επιθυμούν όλες οι αλλαγές για τις πρόωρες συντάξεις να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου του 2015 και να υλοποιηθούν ως το 2022, ενώ η ελληνική πλευρά διεκδικεί η μεταβατική περίοδος να διαρκεί ως το 2025.

ΦΠΑ: Οι θεσμοί ζητούν αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από το 13%. Η κυβέρνηση εμμένει στη διατήρησή του στο σημερινό επίπεδο.

Φορολογία επιχειρήσεων: Η απαίτηση των εταίρων είναι η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά. 

Επιπλέον, οι θεσμοί ζητούν να μην επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά οι κερδοφόρες επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2015, καθώς και να μειωθεί ο συντελεστής της φορολόγησης από το 12% που προτείνει η κυβέρνηση.

Χρέος: Η Αθήνα θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα του χρέους, ωστόσο οι θεσμοί επιθυμούν να μην γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, προτού επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αγρότες: Οι θεσμοί ζητούν να καταργηθεί η έκπτωση φόρου για τα καύσιμα και να καταβάλουν προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματά τους.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης