Το θέμα λειτουργίας των κομματικών ταμείων και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τους μεγάλους χορηγούς αποκρύπτοντας τα στοιχεία τους και σπάζοντας τις μεγάλες χορηγίες σε μικρά κομμάτια, καταδεικνύει μέσω του απολογητικού του υπομνήματος ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος κατέθεσε ως ύποπτος για την εμπλοκή του στην υπόθεση Siemens, στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου.

Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα, εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε 30 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επτασέλιδο υπόμνημά του ο Θεόδωρος Τσουκάτος αναφέρει τις πρώτες επαφές που είχε το 1998 με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, της Siemens Hellas, ο οποίος του εξέφρασε την επιθυμία να καταθέσει χορηγία στο κόμμα. Στη συνέχεια, αναλύει τη διαδρομή του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων από λογαριασμό σε λογαριασμό, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα αυτά έφτασαν τελικά στο ΠΑΣΟΚ μέρα μεσημέρι, σε μικρότερες καταβολές.

Τονίζει ακόμα «η απαξίωση που επιχειρείται σε βάρος μου είναι διαβλητή και απροσχημάτιστη προσπάθεια προσωποποίησης των ευθυνών από εκείνους τους εξωθεσμικούς παράγοντες που γνωρίζουν να στρέφουν με μακιαβελικό τρόπο τα φώτα και την οργή στο πρόσωπο που κατά τις συγκυρίες προσφέρεται ως εξιλαστήριο.

Αφήνει ακόμη αιχμές για μεγάλες δουλειές της Siemens με το ελληνικό δημόσιο, λέγοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε κατείχε θέση κρατικού λειτουργού, ενώ άλλοι ήταν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που αποφασίζουν κυριαρχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος ζητά συγνώμη από τους ανθρώπους των οποίων οι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση των χρημάτων, τονίζοντας ότι δεν ήξεραν από που προερχόταν το ποσό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ενήργησε απολύτως ανιδιοτελώς.

Το υπόμνημα Τσουκάτου προς τον Εισαγγελέα:

Προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθήνας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Θεόδωρου Τσουκάτου, φαρμακοποιού, κατοίκου Αθηνών, Πανεπιστήμιου 56

1) Είµαι µέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος απ’ το 1980.

Απ’ το 1989 υπήρξα γραμματέας ΝΕ Αθήνας και από το 1991-2004 µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Το 1996 εκλέχθηκα µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Απ’ το Φεβρουάριο του 1996, µε την εκλογή του κ. Σηµίτη, ως Πρωθυπουργού, ανέλαβα καθήκοντα συµβούλου του, απ’ τα οποία παραιτήθηκα ταυτόχρονα µε την εκλογή µου στο Εκτελεστικό Γραφείο. Τα έτη 1998-1999 ήμουν συναρμόδιος για την οικονοµική εξόρµηση του Κινήματος, ως µέλος του Ε.Γ και της Εκτελεστικής Γραμματείας, διατηρώντας γραφείο στον 5ο όροφο της Χ. Τρικούπη (θέση την οποία κατείχα άνευ χρηµατικής αποδοχής).

2) Περί τα τέλη του έτους 1998 µ’ επισκέφτηκε στο άνω γραφείο µου στο ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Χριστοφοράκος, μου εξέφρασε δε την πρόθεση της εταιρείας που εκπροσωπούσε (SIEMENS Ελλάδος Α.Ε), να συµβάλλει στην οικονοµική καµπάνια του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, µε χρηματικό ποσό, το οποίο τότε δεν προσδιόρισε. Αποδέχθηκα καταρχήν, την προσφορά του, στα πλαίσια μιας καθιερωμένης πρακτικής από πολλά χρόνια. Θεωρώ περιττό να επισημάνω, πως το έτος 1998 ουδείς μπορούσε να υποπτευθεί πως η SIEMENS Ελλάδος Α.Ε, υπήρχε ενδεχόμενο να διακινεί µη νόµιµα χρηµατικά ποσά. Ο κ. Χριστοφοράκος επανήλθε µετ’ ολίγο χρονικό διάστηµα, ζητώντας µου λογαριασµό εξωτερικού, προκειμένου να κατατεθεί η προσφορά της εταιρείας του, εξηγώντας µου, ότι δεν είχε την δυνατότητα καταθέσεως στη Χώρα µας. Απάντησα πως δεν υπήρχε λογαριασμός εξωτερικού και πως θα το διερευνούσα.

Απευθύνθηκα στον παλιό γνώριμο εμού και της συζύγου µου, κ. Βίο, του οποίου η επιφάνεια ως επιχειρηματία, θα δικαιολογούσε λογαριασµό στο εξωτερικό. Χωρίς να του αναφέρω την προέλευση των χρημάτων, για λόγους: στοιχειώδους εχεμύθειας και διακριτικότητας, του ζήτησα να µε διευκολύνει στην είσπραξη προεκλογικής προσφοράς προς το ΠΑΣΟΚ, που θα ερχόταν απ’ το εξωτερικό. Προθυμοποιήθηκε άμεσα, λέγοντας άφησέ το σε µένα, θα σας φέρω τα χρήματα στη Τρικούπη. Λίγες μέρες μετά, µου έδωσε αριθµό λογαριασµού του εξωτερικού, τον οποίο και παρέδωσα στον κ. Χριστοφοράκος που τότε µ’ ενημέρωσε για το ύψος του ποσού. Έκτοτε, μόλις τον Φεβρουάριο του ‘99, ενημερώθηκα απ’ το κ. Βίο πως τα χρήματα κατατέθηκαν στο λογαριασµό κι ότι μπορούσαν ν’ αρχίσουν σταδιακά να εκταμιεύονται προς το ΠΑΣΟΚ.

Όταν απευθύνθηκα στον Σ. Βίο, γνώριζα πως ο ίδιος ήταν γνώριμος, πέραν εμού και µε πολλά ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κι όχι μόνον δικός µου, προερχόταν δε κι από γνωστή πολιτική οικογένεια. Ήταν ασφαλώς μεγάλο το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) μάρκων και αναγκαστικά θα γινόταν ευρύτερα γνωστό. Το ίδιο το ποσό, ήλθε σε μερικότερες καταβολές «μέρα-μεσημέρι» στο γραφείο µου, στο ΠΑΣΟΚ, το πλέον γνωστό και πολυσύχναστο γραφείο, τότε, της Χ. Τρικούπη, μονίμως γεμάτο από δημοσιογράφους, µέλη του κόμματος κι επισκέπτες, χωρίς να τηρηθούν προσχήματα και να ληφθούν προφυλάξεις.

3) Σχετικά µε την πορεία των χρημάτων, δηλώνω πως νιώθω την επιτακτική ανάγκη να µην συμβάλλω, ώστε να εκτεθούν κι άλλοι εκ των εμπλεκομένων. Μου αρκεί η αποκάλυψη κι απόδειξη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, δηλαδή πως τα χρήματα, εισήλθαν, συνολικά στο κομματικό ταμείο, έστω κι αν τούτο αποδειχθεί έμμεσα και µε τις αναμενόμενες εγγενείς δυσκολίες.

Στα πλαίσια αυτά η πλευρά του κ. Βίου, έχοντας γνωστή και δεδομένη την αρχική θέση του κόμματος  «ότι δεν προκύπτει απ’ τα βιβλία τέτοια προεκλογική χορηγία», περιορίσθηκε να δηλώσει πως τα έδωσε σ’ εμέ, γνωρίζοντας πως θα συνομολογήσω και δεν θα τον εκθέσω.

Απ’ την άλλη πλευρά, οι ταμίες του κόμματος, υποκείμενοι σε µια ιεραρχία κι ένα μηχανισμό, που επί πολλές δεκαετίες υπηρετούν, αναμφίβολα δέκτες ισχυρών επηρρεασµών, για να µην διαψεύσουν την επίσημη θέση που έσπευσαν ν’ ανακοινώσουν οι εκπρόσωποι του κόμματος, λένε πως «δεν αποκλείω ο Τσουκάτος να έφερε 140.000.000 δρχ ή και περισσότερα, την περίοδο εκείνη, τμηματικά, σε μικρότερες καταβολές, των οποίων την προέλευση δεν γνωρίζαμε» (Παπαχρήστου).

Ασφαλώς άλλη μνήμη, κι άλλη βεβαιότητα για τα πραγματικά περιστατικά είχαν αμφότεροι οι ταμίες (διαμετρικά αντίθετη) κατά την επίσκεψή µας, στον δικηγόρο Δ. Γκούσκο (17-6-2008) αλλά και κατά την σύνταξη της ανακοίνωσής µου προς τον Τύπο, στις 19-6-2008, που επί 3 και πλέον ώρες (12 µ.µ-3:30 µ.µ), μαζί στο γραφείο µου διορθώσαμε, συμφωνήσαμε κι οριστικοποιήσαμε, κι η οποία κατέληγε πως τα χρήματα στο ΣΥΝΟΛΟ τους εισήλθαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Η διατύπωση στην κατάθεση της Δ. Παπαχρήστου, πως «δεν διαφώνησε µε την ανακοίνωση», είναι ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας. Αν η ανακοίνωση δεν έλεγε την αλήθεια, θα διαφωνούσαν και οι δυο, άμεσα και κάθετα, θα διαχωρίζονταν από εμέ και θ’ αποχωρούσαν απ’ το γραφείο μου αγανακτισμένοι. Τα επί πολλές δεκαετίες, αφοσιωμένα στο κόμμα παραπάνω πρόσωπα, θα συνέτασσαν μαζί µου την ανακοίνωση, αν αυτή και μόνον δεν ήταν η αλήθεια που είχαμε από κοινού βιώσει; Φυσικά όχι (!), απλά τότε ήταν ανύποπτοι για τον επερχόμενο καταιγισμό πιέσεων.

Παρέλκει να διευκρινίσω, πως ο μάρτυρας Αποστολόπουλος (οδηγός Βίου), βρίσκεται σε προφανή σύγχυση κι είναι θύμα ατυχούς «δασκαλέματος», όταν λέγει, πως µία ή δυο φορές µου ’φερε χρήματα στο επί της οδού Πανεπιστημίου 56, στο γραφείο µου, το οποίο ουδέποτε επισκέφτηκε, ουδόλως γνωρίζει, κι στο οποίο άλλωστε εγκαταστάθηκα και λειτούργησα το πρώτον μόλις τον Ιανουάριο του 2001, δηλαδή πλέον του 1,5 έτους μετά τα παραπάνω γεγονότα.

Τέλος για τον κ. Γενναίο αυτοπεριορίζομαι να πω, πως δεν γνώριζε την προέλευση των χρημάτων.

Είµαι όμως στη διάθεση της Δικαιοσύνης για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση µε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, προκειμένου να συμβάλλω να αναδειχθεί η ειλικρίνεια, τα κενά, τα ψεύδη και οι σκοπιμότητες κατά περίπτωση, ώστε τελικά να αποκατασταθεί η ακρίβεια των μέχρι τώρα γεγονότων .

4) Η απαξίωση που επιχειρείται σε βάρος µου, είναι διαβλητή κι απροσχημάτιστη προσπάθεια, προσωποποίησης των ευθυνών, από εκείνους τους εξωθεσμικούς παράγοντες, που γνωρίζουν να στρέφουν µε μακιαβελικό τρόπο τα φώτα και την οργή στο πρόσωπο, που κατά τις συγκυρίες προσφέρεται ως εξιλαστήριο.

Με όλες τις γνώσεις και τις εμπειρίες, που έχει η Δικαιοσύνη και η κοινή γνώμη, πιστεύω απόλυτα πως αυτή η χάρτινη κατασκευή δεν θα περάσει και η προκείμενη υπόθεση θα συρρικνωθεί στη μικρή διάσταση που έχει, για να καταρρεύσει τελικά, ως στερούμενη ποινικού αντικειμένου.

5) Σήμερα – πολύ αργότερα μαθαίνουμε – πως η SIEMENS απ’ τη δεκαετία του ‘80 είχε «αλώσει» την ελληνική αγορά µε τα προϊόντα της. Πολύ προγενέστερα, απ’ τα εδώ γεγονότα, δεχόταν αποκλειστικές παραγγελίες ΜΑΜΜΟΥΘ, για ψηφιακά και πολύ αργότερα από τότε, άλλες παραγγελίες αμυντικής και δημόσιας τάξεως χρήσης.

Άλλοι ήταν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες κι αποφάσιζαν κυριαρχικά γι’ αυτά, πριν και μετά από εμέ, καθ’ όσον ήμουν ανώτερο µεν, αλλά μόνον κομματικό στέλεχος. Δεν υπονοώ τίποτε και δεν κατηγορώ κανένα. Ούτε µου επιτρέπεται απ’ τη θέση µου, αλλά ούτε και γνωρίζω.

Διευκρινίζω όμως την αντικειμενική, εκ της θέσεώς µου, πραγματικότητα.

Ουδέποτε λοιπόν κατείχα θέση κρατικού λειτουργού ή άσκησα διοικητικά καθήκοντα ή ασχολήθηκα έστω κι εμμέσως µε προμήθειες του Δημοσίου ή διαγωνισμούς.

Ασχολήθηκα αποκλειστικά µε την στερέωση της προεδρίας του Κώστα Σηµίτη και µε την ανάπτυξη του Κόμματος, την εμπιστοσύνη των οποίων, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΔΩΣΑ, παρότι προδόθηκα, από δειλές και υποκριτικές συμπεριφορές.

Τα χρήματα (1.000.000 μάρκα) ήταν αποκλειστικά προεκλογική χορηγία. Ουδεμία σχέση είχαν µε οποιανδήποτε αντιπαροχή.

Ουδείς Έλληνας ή Ευρωπαίος το ‘98 μπορούσε να διανοηθεί πως η SIEMENS διακινούσε µη νόμιμα χρήματα.

Το γεγονός της είσπραξης χρηματικών ποσών άνω του επιτρεπομένου –τότε-­ ορίου των 10.000.000 δρχ από ιδιώτη, ήταν καθιερωμένη πρακτική από πολλές δεκαετίες, την οποία βρήκα στο κόμμα και συνεχίστηκε μετά από εμέ κι αυτό δεν χαρακτήριζε μόνον το ΠΑΣΟΚ (ας θυμηθούμε μεταξύ πολλών και την περίπτωση χρηματοδότησης της Ν. Δημοκρατίας (‘93) του ενός (1) εκατομμυρίου δολαρίων, για την οποία η Δικαιοσύνη εξέδωσε απαλλακτική διάταξη).

6) Νιώθω την ανάγκη ν’ ανοίξω την καρδιά µου ενώπιον της Δικαιοσύνης της πατρίδας µου.

Ανέμενα απ’ το κόμμα που υπηρέτησα αφοσιωμένα κι ανιδιοτελώς επί µια γενιά, το ελάχιστο επίπεδο ευθύτητας κι αλληλεγγύης.

Γνωρίζουν άλλωστε στο Κόμμα κι οπωσδήποτε πληροφορήθηκαν απ’ τους ταμίες, την ΑΛΗΘΕΙΑ. Αν οι ταμίες είχαν πει πως ο Τσουκάτος ψεύδεται, όφειλαν να µε αποβάλλουν µε συνοπτικές διαδικασίες. Όμως η ίδια η αλήθεια δεν τους επιτρέπει, παρά µόνο τη λήψη μιας απόφασης περί αναστολής της ιδιότητάς µου, ως µέλους του κόμματος, και μάλιστα συγχέοντάς µε, µε το γενικότερο σκάνδαλο SIEMENS για το οποίο ουδεμία γνώση είχα ή ανάμειξη.

7) NOΜIKO ΜΕΡΟΣ

α) Ο v. 2331/95 περί προλήψεως και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περιοριστικά (η έννοια έχει στενότερο περιεχόμενο απ’ τον νεότερο νόμο 3340/05), αναφέρει ως εγκληματικές δραστηριότητες τις ακόλουθες: ναρκωτικά, όπλα, πυρομαχικά, ληστεία, εκβίαση, αρπαγή, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, λαθρεμπορία αρχαιοτήτων, μαστροπεία, τυχερά παιχνίδια, πλαστογραφία και τα αδικήματα του άρθρου 1 του ν. 1608/50.

Μπορεί κάποιος να διανοηθεί πως το ‘98-‘99 ήταν δυνατόν και να υπάρξει υποψία, πως τα χρήματα από µια μεγάλη, γνωστή και σοβαρή εταιρεία, όπως εθεωρείτο τότε η SIENIENS, μπορεί και να προέρχονταν από τις παραπάνω εγκληματικές δραστηριότητες;

Περιττεύει να υπογραμμίσω πως τα κόμματα δεν εμπίπτουν στη κατηγορία των νομικών προσώπων στα οποία αναφέρεται ο άνω νόμος.

β) Σύμφωνα µε το ν. 2429/96 περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, δίχως αμφιβολία, στοιχειοθετείται παραβίαση του άρθρου 7 παρ. ζ, όπως και του αρ. 8 περί των ορίων της χρηματοδότησης, που δεν μπορούσε τότε, να ξεπερνά το ποσό των 10.000.000 απ’ το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Δεν επιθυμώ να επικαλεσθώ άγνοια νόμου, αλλά οφείλω να επισημάνω πως κανείς, κι εκ των εμπειροτέρων από εμέ στο κόμμα, είχε θέσει ποτέ το άνω θέμα, περί µη χρηματοδότησης από επιχειρήσεις, προμηθεύτριες του Δημοσίου ή Δημοσίων επιχειρήσεων κι Οργανιςµών.

Υπήρξε πολυετής προηγούμενη πρακτική που συνεχίσθηκε και μετά από εμέ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι παραβιάσεις των ανωτέρω διατάξεων, συνιστούν πλημμεληματικές πράξεις, παραγραμμένες ήδη απ’ τον Ιούνιο 2004.

γ) Υπάρχει τέλος ένα ζήτημα σχετικά µε την τήρηση του άρθρου 14 του παραπάνω νόμου, περί αναγραφής στο βιβλίο εσόδων – εξόδων, ονομαστικά κάθε εισφοράς, νομικού ή φυσικού προσώπου, άνω των 300.000 δρχ. Περιορίζομαι εδώ να παρατηρήσω, πως ουδέποτε υπήρξα αρμόδιος για την λογιστική εγγραφή των εισπράξεων του κόμματος και ότι παλαιά και κρατούσα πρακτική ήταν, να µην αναγράφονται οι μεγάλοι χορηγοί, που εισέφεραν χρηματικά ποσά πολύ σημαντικά, για ευνόητους λόγους. Γι’ αυτούς τους λόγους μάλιστα ουδέποτε, κόμμα, θα συνομολογήσει ή θα αναγράψει μεγάλους χρηματοδότες ονομαστικά.

Στην περίπτωση μάλιστα που αυτοί (χρηματοδότες), είναι και προμηθευτές του Δημοσίου, μεταξύ άλλων κυρώσεων, προβλέπεται και χρηματική ποινή σε βάρος του κόμματος, ίση µε το ήμισυ της τελευταίας κρατικής επιχορήγησης, γι’ αυτό

Ενήργησα απολύτως ανιδιοτελώς, για να συνδράμω µια πολιτική προσπάθεια που πίστεψα. Ακολούθησα πρακτική καθιερωμένη απ’ το παρελθόν, τουλάχιστον απ’ τα δυο μεγάλα κόμματα, η οποία κι εξακολουθεί. Κατάθεσα ευθύς εξαρχής την αλήθεια.

Νιώθω πικρία για την έλλειψη ευθύτητας και αλληλεγγύης απ’ το πολιτικό χώρο, στον οποίο αφιέρωσα μεγάλο μέρος της ζωής µου, για να διδαχθώ στο τέλος, πως η αλληλεγγύη δεν είναι συλλογική, αλλά ατομική υπόθεση.

 

 

                                                                 Αθήνα 28.6.2008

                                                              Με τιμή

                                                                       Ο παρέχων τις εξηγήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης