«Νήσος σταθερότητας η Ελλάδα»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014, 16:55
«Νήσος σταθερότητας η Ελλάδα»
Η Ελλάδα «ανακάμπτει από την πιο σκληρή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι σήμερα σε καλύτερη θέση από ποτέ για να γίνει ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, η χώρα θεωρείται πλέον μια «νήσος σταθερότητας» σε μια περιοχή που βιώνει ένα κύμα αποσταθεροποιητικών γεωπολιτικών εξελίξεων.

«Σε όρους, τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της έναντι του υπόλοιπου κόσμου και τώρα απελευθερώνει την αναπτυξιακή της δυναμική» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

«Άρα, ναι, είμαστε τώρα σε πολύ καλύτερη θέση -στην πραγματικότητα, στην καλύτερη θέση από ποτέ- ώστε να γίνουμε ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα στη δική μας περιοχή του κόσμου» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι οι διμερείς σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου σημειώνουν εδώ και χρόνια βελτίωση.

Αναφερόμενος στις οικονομικές διαστάσεις της διμερούς συνεργασίας, επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την κινεζική συμμετοχή σε όλα τα έργα που μπορούν να συμβάλλουν στο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια «πύλη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας ακόμη εταίρος για την Κίνα. Μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας ισχυρός "κρίκος" που θα συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κίνα, καθώς και μια "πύλη" για τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ευρώπης, αλλά τα πράγματα βελτιώνονται και ως Ευρωπαίος ηγέτης καταβάλλω τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να ξεπεραστούν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και όλα τα εμπόδια ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη» συνέχισε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραμάτισε πρόσφατα η Αθήνα στο ζήτημα των κινεζικών φωτοβολταϊκών κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., όταν κατάφερε να αποφύγει μια εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στην Κίνα και την Ένωση.

Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο του πρακτορείου Νέα Κίνα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014, 17:00