Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου το Γηροκομείο Αθηνών να περιέλθει στην εποπτεία του Δημοσίου, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Η κα Φωτίου είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος επεσήμανε ότι το Γηροκομείο Αθηνών, που λειτούργησε πριν από ενάμιση αιώνα περίπου, έχει οδηγηθεί σε πλήρη παρακμή και αδυναμία λειτουργίας, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω κακοδιαχείρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, προϋπόθεση για τη λύση διά της νομοθετικής οδού είναι η επίτευξη διακομματικής συναίνεσης. Η κα Φωτίου δεσμεύτηκε ότι η λύση θα επιχειρηθεί να δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και πάντως πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, ενώ το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει στα χέρια σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης που έχει επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Γηροκομείο Αθηνών, με ηλικιωμένους υποσιτισμένους που διαμαρτύρονταν ότι πεινούν, μέχρι την αποκατάσταση της τροφοδοσίας που επιτεύχθηκε, όπως είπε, με παρέμβαση του υπουργείου.

«Το Γηροκομείο Αθηνών είναι το σκάνδαλο του κράτους πρόνοιας» επεσήμανε η Θεανώ Φωτίου, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία και για τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που ήδη ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και τα εμπόδια από τις εκάστοτε διοικήσεις, τα οποία συνάντησαν όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την άρση του αδιεξόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι η ώρα που θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα χρειαστούμε μεγάλη συναίνεση στη Βουλή» είπε, τονίζοντας ότι «το Γηροκομείο Αθηνών είναι η ναυαρχίδα του προνοιακού ιδρυματικού κράτους που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση και το οποίο ανέθετε την ιδρυματική πρόνοια σε ιδιωτικά σωματεία φιλανθρωπικού σκοπού». Σήμερα είναι καταγεγραμμένα 1.600 τέτοια ιδρύματα στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο.

Ειδικά για το Γηροκομείο Αθηνών, η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση, μολονότι διαθέτει τουλάχιστον 900 κτήρια αντικειμενικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, 55 στρέμματα ανεκτίμητης αξίας στο Ψυχικό, 11 κτήρια δυναμικότητας 650 κλινών που μένουν ανεκμετάλλευτα.

«Η διοίκηση, υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, έφτασε το Γηροκομείο στην κατάσταση που το έφτασε το 2015. Η Διοίκηση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη για σειρά κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων, απιστία, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο δήμος, ως εποπτεύουσα Αρχή, το 2016 όρισε προσωρινή διαχειριστική επιτροπή προκειμένου να διενεργήσει εκλογές. Έτσι ξεκίνησε ο διορισμός προσωρινών διοικήσεων από το Πρωτοδικείο Αθηνών, διαδικασία αλυσιτελής. Από τον Απρίλιο του 2017 έως σήμερα έχουν οριστεί τέσσερις προσωρινές διοικήσεις με δικαστικές αποφάσεις που δεν κατάφεραν να διοργανώσουν τη διεξαγωγή εκλογών. Ταυτόχρονα, η μια διοίκηση στρέφεται δικαστικά κατά της άλλης. Δεν τελειώνει αυτή η διαδικασία» επεσήμανε, προσθέτοντας πως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην εκπληρώνεται η συνταγματική πρόνοια για αυτόνομη και δημοκρατική λειτουργία των σωματείων.

«Έχει συνεπώς γίνει σαφές, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη παρέμβασης» υπογράμμισε η κα Φωτίου και ενημέρωσε ότι το υπουργείο, παρόλο που δεν είναι αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή, παρενέβη τουλάχιστον να αποκαταστήσει τη διατροφή των ηλικιωμένων που έκλαιγαν και έλεγαν ότι πεινούν και στη συνέχεια επεξεργάστηκε νομοθετική παρέμβαση για να μπορεί να παρέμβει εφεξής το κράτος, το υπουργείο.

Την ίδια ώρα έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των Ιδρυμάτων ΝΠΙΔ και το υπουργείο ετοιμάζεται για νομοθετική παρέμβαση που θα υποχρεώνει αυτά τα ιδρύματα που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες να πιστοποιούνται. Σήμερα, και μετά τη χαρτογράφηση που έχει γίνει, το υπουργείο μπορεί να ορίσει τις ειδικές προδιαγραφές του καθενός από αυτά τα ιδρύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης