Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 09:18
Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή
Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια θα πραγματοποιηθεί στη 13.00 το μεσημέρι στη Βουλή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό Κώδικα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προχώρησε την Τετάρτη σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο εξ αυτών να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν. Η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ. Με αυτήν την πρόταση διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συμφωνούν στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την 9ετή εκπαίδευση και το λύκειο και δεύτερον, μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.

«Θα διευκολύνω με νομοτεχνική ρύθμιση να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, διαχωρίζοντας τη διάταξη που προβλέπει την απόδοση της ιθαγένειας με τη γέννηση, ώστε να μπορούν όσοι συμφωνούν να τις ψηφίσουν και να ψηφίσουν "όχι" σε όποια διαφωνούν» δήλωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Το νομοσχέδιο έχουν δηλώσει ότι θα το ψηφίσουν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 10:19