«Την ανάγκη ανάκτησης της εθνικής νομισματικής κυριαρχίας εντός μιας αποκεντρωμένης Ευρωζώνης προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση» επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα- Ο άλλος δρόμος», ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

O Έλληνας ευρωβουλευτής, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «η Ευρωζώνη γέμισε την Ευρώπη με φτωχούς και ανέργους» και ζήτησε «την άμεση μεταρρύθμισή της με πλήρη εγκατάλειψη της λιτότητας που είναι άλλωστε και η αιτία που προκάλεσε τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων». Όπως επισήμανε ο κ. Μαριάς «οι κοινωνικές ανισότητες και η άνιση διανομή του παραγόμενου πλούτου χτυπούν τις κοινωνίες, όχι μόνο του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του σκληρού πυρήνα, όπως είναι η Γαλλία. Η Ευρωζώνη λειτουργεί ως παράρτημα της γερμανικής οικονομίας η οποία σωρεύει τεράστια εμπορικά πλεονάσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη και να εγκαταλειφθεί η λιτότητα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μετατραπεί σε ύστατο δανειστή και να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Να αποκεντρωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης με ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας των κρατών μελών δίνοντας το δικαίωμα στις κεντρικές τράπεζες των κρατών να ασκούν νομισματική πολιτική κόβοντας χρήμα μέχρι του ποσοστού συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ. Και, τέλος, να τεθεί το Eurogroup κάτω από τον πολιτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης