Μετωπική σύγκρουση για τη Novartis

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018, 08:08
Μετωπική σύγκρουση για τη Novartis
Πατήστε εδώ για να δείτε live

Η πολιτική διελκυστίνδα για την υπόθεση της Novartis μεταφέρεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Έργο της επιτροπής θα είναι η διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και από οκτώ πρώην υπουργούςΟι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Έργο της επιτροπής θα είναι η διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και από οκτώ πρώην υπουργούς, εκ των οποίων οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Βάσει της πρότασης πρέπει να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή να μην ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας και για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν. Ειδικά ως προς το θέμα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αξίζει να επισημανθεί ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που εκφεύγει των ρυθμίσεων του άρθρου 86 του Συντάγματος (δίωξη μελών της κυβέρνησης).

Περαιτέρω, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει ότι το αδίκημα της απιστίας που ενδεχομένως διαπράχθηκε έχει παραγραφεί.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας. Η έννοια των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος εισήχθη στην ελληνική νομοθεσία αρχικά το 2001 και στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, με τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις να έγιναν το 2014. Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να συμβάλει επί της ουσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκουν στο σκάνδαλο με τις καταθέσεις τους. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που «στήθηκαν» για τη «σκευωρία».

Την Τρίτη στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε ότι στην ψηφοφορία θα στηθούν 10 κάλπες. Όμως, η απόφαση για τις 10 κάλπες μπορεί να ανατραπεί, εάν σήμερα στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα: Αν, για παράδειγμα, οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθεται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε ίσως να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα 10 πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει κατ' αρχάς έναν μήνα προθεσμία για να καταθέσει το πόρισμά της και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.Το πλαίσιο της συζήτησης


Η συνεδρίαση επί της προτάσεως συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ξεκίνησε λίγο μετά τις 09.00 το πρωί. Θα μιλήσουν αρχικά εννέα ομιλητές, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος (στον πρώτο κύκλο). Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή έξι από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί. Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και ότι θα καταθέσει υπόμνημα. Στη συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν τον λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο.

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική. H απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν 10 κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν 10 ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα, και ισάριθμα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.Προθεσμία ενός μηνός

Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει κατ' αρχάς προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε βουλευτές από τη ΝΔ και από έναν βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η ομιλία Τσίπρα

Διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατά τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση «Novartis», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε συνέχεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και στην ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Θα αναδείξει επιπλέον τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στη ΝΔ για τις κατηγορίες της περί «σκευωρίας», καθώς επίσης και για τη διαρκή «επιχείρηση τρομοκράτησης» των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση. Επιπλέον, αναμένεται να στηλιτεύσει τις «ευθείες παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018, 10:29